Gajite manje poznate sorte vinove loze? Upišite se u evropsku Vitis bazu podataka

grožđe bere

Popis gazdinstava sa manje poznatim sortama vinove loze u evropskoj Vitis bazi podataka

Uopšte nije lako pronaći i piti vina od manje poznatih sorti koje se čuvaju i gaje na manjim površinama (Thomas Riedl – vinski amater)

Očuvanje zaboravljenih sorti vinove loze

Evropske aktivnosti na očuvanju germplazme podigle su svest proizvođača o postojanju zaboravljenih sorti. Kao posledica toga vinski sektor je sve više zainteresovan za manje poznate i zaboravljene sorte.

Popis (onFarm) proizvođača koji na gazdinstvima gaje ove sorte ima za cilj povezivanje vinogradara, ljubitelja vina, trgovaca i novinara.

Sve veći broj vinara je uključeno u očuvanje slabije zastupljenih sorti tako što ih gaje na manjoj površini u svojim vinogradima.

Ako uporedimo mali broj biljaka u sklopu nacionalnih kolekcija zaduženih za čuvanje genetskog materijala, ovaj retki genetski materijal je ipak zasađen na jednom većem ali rasutom području, što je moglo dovesti do potencijalne heterogenosti (klonske raznolikosti).

Dodatno, biotipovi poreklom iz različitih izvora mogli bi biti posađeni i ispitani.

Na ovaj način valorizacija stare germplazme predstavlja obogaćivanje kvalitetnog vinarskog sektora.

Popis manje zastupljenih sorti vinove loze na gazdinstvima u evropskoj Vitis bazi podataka 

U sklopu aktivnosti – Popis manje zastupljenih sorti vinove loze na gazdinstvima u evropskoj Vitis bazi podataka (On-farm inventory of minor grape varieties in the European Vitis Database), podržanom od strane evropskog kooperativnog programa za biljne genetičke resurse (European Cooperative Programme for Plant Genetic Resources) razmatra se osnivanje mreže gazdinstava u evropskoj Vitis bazi podataka.

Mreža bi sadržala podatke o vinogradaru, sorti, razlogu zašto gaji datu sortu i opis vinograda. Date informacije bi omogućile razmenu iskustava, olakšale pristup sadnom materijalu i olakšale nabavku (promet) vina od retkih sorti.

Proizvođači koji se bave gajenjem i očuvanjem retkih i zaboravljenih sorti, i koji prodaju proizvode od tih sorti, pozvani su da se priključe mreži.

Svoj interes i tražene podatke mogu dostaviti Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu na e-mail adresu: idragoslav@polj.uns.ac.rs i Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu-Zemunu na e-mail adresu: nikolicd@agrif.bg.ac.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede