Vertikalni uzgoj jagoda se radi u specijalnim konstrukcijama sa duplim folijama. Konstrukcije su čelične, plastificirane ili pocinkovane. Najbolja varijanta je ako
se koriste konstrukcije sa folijama na naduvavanje, jer se tada sa izuzetno malim troškovima dogrevanja mogu ostvariti značajne temperaturne razlike i znatno ubrzati berba. Konstrukcija i izbor folija moraju biti takvi da stvore tehničke i tehnološke preduslove da bi jagoda mogla da se uspešno razvija i da donese dobar prinos. Konstrukcije se postavljaju isključivo na zemlju.
U saksiju zapremine 5,5 litara rasađuju se 4 sadnice koje tu treba da provedu 1 ili 2 godine i da donesu 2 ili 3 obilna roda. Zbog toga nije preporučljiva bilo kakva improvizacija ni po pitanju tehnologije ni po pitanju plastenika.
Po tehnologiji koja je trenutno najisplativija jagoda se sadi od 15. jula do polovine avgusta i posle samo 6 nedelja bere se prvi jesenji rod. Berba traje 20-25 dana. Posle toga jagoda se regeneriše da bi stvorila rodni potencijal za narednu godinu i priprema se za prezimljavanje. Drugi rod se bere u drugoj polovini aprila naredne godine, a ako u plasteniku ima dogrevanja, onda i ranije.
Bez ikakvog dogrevanja, početak prolećne berbe je oko 3 nedelje pre berbe na otvorenom.
Postoji varijanta i trećeg roda (sledeće proleće), ali u tom slučaju jagoda se celo leto i jesen gaji (navodnjava, prihranjuje, kidaju se stoloni i zaštićuje), a prihod imamo tek posle 12 meseci.
Posle treće berbe se obavezno menjaju sadnice i supstrat.
Autor: Biljana Milosavljević, dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva
psss.rs