Evropsko žutilo koštičavog voća je neizlečivo oboljenje

sljiva vocnjak

Evropsko žutilo koštičavog voća izaziva European stone fruit yellows phytoplasma.

Biljke domaćini su šljiva, kajsija, breskva. Prisutna je u Evropi, a i u našoj zemlji. O simptomima bolesti evropsko žutilo piše savetodavac za zaštitu bilja PSSS Ljiljana Jeremić.

Simptomi bolesti Evropsko žutilo koštičavog voća

Кod šljive i kajsije kod mladih biljaka je sistemična infekcija a kod starijih je lokalizovana. Кarakterističan simptom je da se prvo pojavljuje lišće u proleće pa tek kasnije se otvaraju cvetovi. Na proleće listovi su hlorotični a kasnije su crvenkaste boje. Listovi se uvijaju prema gore (imaju izgled „cigare“ posebno kod šljive). Listovi su tvrdi, hrapavi.

vocnjak kajsija

Кod kajsije do uvijanja dolazi duž stranica lista i lišće ima oblik trougla. Simptomi uvijanja se razvijaju tokom leta a najuočljiviji su u septembru. Nervi listova su u početku hlorotični a kasnije nekrotiraju, ističe Jeremić.

Plodovi šljive su manji, kasnije je zrenje i postoje deformacije ploda. Simptomi koji su prisutni na nekim granama sa godinama se šire i zahvataju celu krošnju.

Кod breskve simptomi su na listovima gde dolazi do uvijanja, hloroze i slabije se razvijaju. Promenjeni listovi se nalaze na vrhovima grana i prerano opadaju. Meso ploda je isušeno i sa izmenjenim odnosom šećera i kiselina. Javlja se nekroza tkiva i sušenje vrhova grana i celih stabala.

Biologija

Izvor zaraze su zaražene biljke u kojima se patogen održava. Prenosi se u okviru voćnjaka i u blizini vektorima – nekim vrstama lisnih buva, a na veće udaljenosti zaraženim sadnim materijalom.

Prevencija i borba

To je neizlečivo oboljenje, osnovna mera jeda se za podizanje zasada koristiti zdrav sadni materijal. Treba saditi manje osetljive sorte, a potrebno je suzbijati vektore. Кada dođe do pojave simptoma potrebno je obaviti laboratorijsku anlizu, savetuje Jeremić. Samo na taj način je moguće tačno identifikovati oboljenje. Ako se dokaže da je prisutna fitoplazma potrebno je obaviti uklanjanje zaraženih biljaka, navodi savetodavac Jeremić.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede