Domaća aplikacija MapMyApple predstavljena na Svetskom samitu poljoprivrednika

aplikacija

MapMyApple aplikacija je inovativno rešenje koje pomaže uzgajivačima jabuke.

Svetski samit poljoprivrednika održan je u Solunu od 7. do 11. septembra.

Ovo je četvrta godina za redom kako se ovaj događaj održava, a ove godine poljoprivrednici su se okupili u Grčkoj.

Svetski samit poljoprivrednika godišnje okuplja više od 263.000 posetilaca kao i inovatora, poljoprivrednih proizvođača, investitora, političara i uticajnih lidera u ovoj branši koji žele da ukažu na značaj poljoprivrede kao održivog izvora ekonomskog rasta i razvoja u svetu.

Ovogodišnja tema samita bila je „Definisanje farmera budućnosti 4.0”.

Cilj samita je bio predvideti kako će tehnologija transformisati trenutnu ulogu farmera, koje će sve veštine biti potrebne poljoprivrednicima u budućnosti i kako se tradicionalni poljoprivrednici mogu pripremiti za poljoprivredu 4.0, da li bi roboti trebalo da zamene trenutnu ulogu farmera ili poljoprivrednici igraju značajnu ulogu izvan onoga što su roboti u mogućnosti da ponude?

Ove godine samit je bio domaćin renomiranog događaja „Future Agro Challenge” – olimpijske igre poljoprivrednika na kojem se predstavljaju vrhunska inovativna rešenja iz celog sveta i bore za titulu „Preduzetnika godine”.

Među inovacijama koje su predstavljene u Grčkoj ove godine bilo je i inovativno rešenje iz oblasti voćarstva, a čiji su tvorci iz Srbije.

U pitanju je aplikacija koja pomaže u uzgoju jabuke MapMyApple.

David Blaževski, predsednik start-up kompanije koja stoji iza ovog idejnog rešenja, predstavio je inovativno rešenje koje pomaže uzgajivačima jabuke da dostignu viši nivo preformansi uz pomoć softvera koji pruža dinamične planove za uzgoj i sadrži pametan sistem za prepoznavanje i zaštitu od bolesti i štetočina, u realnom vremenu.

aplikacijaa

Tokom panel diskusije koja je održana 8. septembra David je govorio o budućnosti uzgoja jabuke i naglasio da uloga tradicionalnog poljoprivrednika neće biti ista u veoma bliskoj budućnosti.

Već danas se dosta toga promenilo u odnosu na period od pre nekoliko desetina godina. Internet tehnologije i napredni algoritmi koji su već danas razvijeni imaju ogroman potencijal u poljoprivredi koji će omogućiti poljoprivrednicima da lakše obavljaju poslove u voćnjaku i značajno uštede resurse, vreme i novac.

Blaževski je istakao da su korisnici MapMyApple aplikacije u proseku povećali svoje prinose za 15 %.

Korišćenje MapMyApple aplikacije pomoglo im je da povećaju sopstvenu produktivnost, da preduprede bolesti i štetočine, da primene adekvatne agrotehničke mere u pravom trenutku, a sve to zahvaljujući naprednim algoritmima koji su u stanju da obrade velike količine informacija iz okruženja, kao i voćnjaka, i na osnovu brojnih parametara daju precizan i sveobuhvatan plan koji bi im prosečan agronom naplatio mnogo više.

MapMyApple štand je privukao veliki broj voćara zainteresovanih za aplikaciju kao i investitora i političara zainteresovanih da podrže i prošire ovu ideju na svetski nivo.

MapMyApple aplikacija dostupna je i na srpskom jeziku, a o svim funkcinalnostima možete se dodatno informisati putem SAJTA.

Za više detalja o samitu posetite njihovu web stranicu https://facagro.com/gas/2019/

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede