Berba kupine, određivanje vremena i klasiranje plodova u 3 klase

berba kupine klasiranje

Berba kupine kada su plodovi u punoj zrelosti. Izuzetno su nežni i vrlo lako dolazi do oštećenja, pa ih treba brati sa izuzetnom pažnjom.

Plodovi kupine ne mogu da dozrevaju posle berbe te ih treba brati samo kratko vreme pre potpune zrelosti (1-3 dana) ili kada su potpuno zreli ali ne i prezreli, dok su još čvrsti. U punoj zrelosti plodovi kupine su najkvalitetniji, najukusniji, najaromatičniji i najobojeniji. Ako se beru ranije, onda su kiseli i slabije obojeni, a prezreli plodovi su neukusni i brzo propadaju.

Optimalna zrelost plodova kupine za berbu se određuje po karakterističnoj crnoj boji epidermisa, čvrstoći i ukusu mesa ploda. Sorte sa čvršćim plodovima trebalo bi obrati u punoj, a sa mekanim nešto malo pre pune zrelosti.

Berba kupine ručno, bez čašice i peteljke

Određivanje vremena berbe plodova kupine u izvesnoj meri zavisi i od udaljenosti tržišta. Ako plodove možemo dopremiti na mesto predaje u toku istog dana, onda treba brati samo potpuno zrele plodove. Kada se plodovi duže transportuju, treba ih brati nešto malo pre potpune zrelosti.

Berbu treba tako organizovati da se odvija u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima dok dnevne temperature ne postanu visoke. Ne treba pristupiti berbi ako su plodovi mokri, jer brzo dolazi do pojave buđi i plodovi su neupotrebljivi.

Berba se uglavnom obavlja ručno bez čašice i peteljke. Pri izvođenju berbe, dlanovi šake se okreću na gore i prstima plodovi vuku ka sebi, tako da na dlan istovremeno pada po nekoliko plodova koje stavljamo u ambalažu. Kada se ambalaža napuni, treba je skloniti u hladovinu da se plodovi ne bi zagrevali.

berba kupine

Klasiranje plodova kupine

Pošto plodovi kupine ne trpe pretresanje, pri samoj berbi treba vršiti klasiranje i plodove odmah stavljati u ambalažu u kojoj će se i prodavati. Za vreme berbe odbacuje se opalo lišće i druge primese, zatim vrlo sitni, zeleni, sasušeni, povređeni i plesnivi plodovi.

Na osnovu kvaliteta, plodovi kupine se dele na:

  • plodove ekstra kvaliteta,
  • plodove I kvaliteta i
  • plodove II kvaliteta.

Pod plodovima ekstra kvaliteta podrazumevaju se plodovi koji su po zrelosti, krupnoći i boji ujednačeni, bez peteljke, sortno čisti i ručno ubrani. U jednom pakovanju dozvoljava se 5% plodova koji ne ispunjavaju uslove za ovu klasu, ali ispunjavaju uslove za narednu nižu klasu.

Plodovima I kvaliteta smatramo one koji imaju iste osobine kao plodovi ekstra kvaliteta, ali je dozvoljeno da u pakovanju bude i do 10% plodova koji ne ispunjavaju uslove za ovu klasu, ali ispunjvaju uslove za nižu klasu.

Plodovi II kvaliteta moraju da budu potpuno zreli, čisti i zdravi, ali su dozvoljeni nedostaci u pogledu oblika. U jedinici pakovanja može biti i do 20% prezrelih plodova, do 10% plodova sa peteljkom i do 5% crvljivih plodova.

Najbolji se plodovi beru za svežu potrošnju, odnosno za kulinarstvo i za duboko smrzavanje za takozvanu „rolend“ robu. Ostali plodovi se upotrebljavaju za preradu u sokove, voćne koncentrate i drugo.

Plodovi kupine su izuzetno nežni i vrlo lako dolazi do oštećenja usled čega ih treba brati sa izuzetnom pažnjom. Sve promene koje nastaju kod oštećenja u berbi ubrzavaju truljenje i propadanje plodova što će uticati na tržišnu vrednosti profit.

Pripremila Sanja Čokojević, dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva

psss.rs

Preporučujemo: Navodnjavanje kupine i maline

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede