Prva berba svemirskog grožđa je zakazana

berba grozdja

Prva prava berba grožđa sa svemirskih sadnica, uz pravljenje malih količina vina namenjenog istraživanju biće sledeće godine.

Kaberne i merlo sa sadnica koje su provele više od godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici biće pretvoren u eksperimentalno vino

Istraživači koji su svojevremeno poslali boce vina Petrus u kosmos kako bi istražili način na koji bestežinsko stanje deluje na vino, sa ovim bocama su poslali i sadnice vinove loze, i to merloa i kaberne sovinjona. Ovaj deo eksperimenta nije bio medijima toliko zanimljiv kao slanje u kosmos jednog od najčuvenijih vina na planeti, ali naredna faza eksperimenta – berba grožđa sa sadnica koje su rasle u kosmosu – mogla bi da bude još zanimljivija.

Ukupno 320 sadnica provelo je u svemiru više od godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici u okviru projekta Mission Wise u koji je kompanija Space Cargo Unlimited uključila, pored drugih uglednih partnera, i Institut za vino Univerziteta u Bordou. Cilj projekta je istraživanje uticaja mikrogravitacie i ekstremnih uslova na čokote vinove loze.

Prva berba svemirskog grožđa je zakazana za 2023.

Rezultati polako pristižu, ali već u ovoj fazi postoje indicije da takva vinova loza ima veću otpornost na plesan i filokseru, kao i razlike u sadržaju polifenola u odnosu na sadnice sa Zemlje. Za sledeću godinu zakazana je prva prava berba grožđa sa svemirskih sadnica, uz pravljenje malih količina vina namenjenog istraživanju. Slanje novih sadnica u kosmos očekuje se 2024. godine.

Dr Mihael Lebert, glavni istraživač na projektu, rekao je da je oduševljen mogućnošću da nam svemir pomogne u stvaranju sorti vinove loze koje su otpornije na klimatske promene.

„Naravno da je potrebno još mnogo posla, ali nas budućnost veoma uzbuđuje, naročito kada je u pitanju prva vinarska berba grožđa iz svemira – rekao je Lebert.

Izvor: vinoifino.rs

Preporučujemo Saveti o roze vinima

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede