Претрага
Претрага

Berba dunje i pravilno skladištenje

Dunja kao jedna od najkasnijih voćnih vrsta bere se tokom septembra pa sve do kraja oktobra meseca, pri tome vreme skidanja tog voća direktno utiče...

Galenika

Dunja kao jedna od najkasnijih voćnih vrsta bere se tokom septembra pa sve do kraja oktobra meseca, pri tome vreme skidanja tog voća direktno utiče na kvalitet plodova i njihova tehnološka svojstva.

Berba dunje

Razlikuju se dva stepena zrelosti plodova: fiziološka (botanička) i potpuna (konzumna) zrelost. Vreme berbe plodova namenjenih konzumnoj upotrebi u preksi se određuje po boji pokožice koja dobija žućkastu nijansu, tamnoj boji semenki, broju dana od punog cvetanja do berbe (potrebno je 120 – 150 dana), lakoći odvajanja peteljke ploda od grančice.

Plodovi dunje namenjeni industrijskoj preradi, što je uglavnom cilj većih zasada, beru se u punoj tehnološkoj zrelosti. Taj momenat utvrđuje se optičkim mernim instrumentom – refraktometrom. Ovaj uređaj služi za određivanje sadržaja šećera u različitim voćnim sokovima izražavajući se u jedinicama Brix-a. U našim uslovima gajenja, plodovi leskovačke dunje u punoj zrelosti sadrže prosečno 11–15% ukupnih šećera.

dunje berba rotated e1727183837921

Posebno treba voditi računa da prilikom berbe nema loma grančica koje nose plodove jer su one nosioci rodnih pupoljka za narednu vegetacionu sezonu. Preranom berbom u odnosu na fiziološku zrelost, mogu nastati veliki gubici u masi, kvalitetu plodova ali i skraćenju perioda njihovog čuvanja. Suprotno tome ukoliko se sa berbom zakasni, postoji opasnost od prekomernog opadanja, kao i pojave truleži plodova tokom perioda skladištenja.

Prema kvalitetu, dunje se stavljaju u promet kao plodovi prve i druge klase. Prvu klasu odlikuje mezokarp (meso ploda) svetlo žute boje bez mrkih mrlja na pokožici prečnika ploda najmanje oko 70 mm. Druga klasa može imati 5% plodova sa mrkim mrljama i manjim oštećenjima, ali prečnik ploda mora biti preko 50 mm.

Skladištenje dunje

Optimalan period čuvanja jeste do 3 meseca na temperaturi od 0 do 2 stepena pri relativnoj vlažnosti vazduha oko 90 %. Ovaj period svakako može biti i duži uz predhodno dobru zaštitu i tretiranje plodova u voćnjaku fungicidima pre unošenja u rashlađeno skladište. Dobro isušeni i provetreni podrumi, takođe mogu biti idealna mesta za čuvanje sve do kraja februara, pa i početka marta meseca.

U toku čuvanja na plodovima se mogu javiti različita fiziološka i gljivična oboljenja. Od fizioloških oboljenja najčešća su: tamnjenje mezokarpa, gorke pege i pege prouzrokovane virusima. Od gljivičnih oboljenja najčešća je meka trulež (prouzrokovač Penicillium expansum). Pojava ovih bolesti može se sprečiti pravovremenom berbom, pažljivim manipulisanjem plodovima i čuvanjem na odgovarajućoj temperaturi, što obezbeđuje siguran plasman na tržište i dobru profitabilnost.

Tekst i fotografije Maja Martinov, master voćarstva

PSS Zrenjanin

Preporučujemo: Najpovoljniji ekološki uslovi za gajenje dunje

Podeli sa prijateljima:

Preporučeno