Gajenje koza na malim gazdinstvima uz ispunjenje 7 uslova

gajenje koza

Gajenje koza i proizvodnja i prerada kozjeg mleka sve više dobijaju na značaju prvenstveno zbog proizvoda koji su biološki visokovredni.

Kako bi proizvodnja bila uspešna, a istovremeno i rentabilna, potrebno je obezbediti i ispuniti nekoliko veoma važnih uslova a to su:

  1. Plasman poljoprivrednih proizvoda i jasno definisan smer proizvodnje
  2. Zdrav zapat, kontrolisanog porekla, odgovarajuće rase, odabrane prema pravcu proizvodnje
  3. Odgovarajuće smeštajne uslove projektovane u skladu sa smerom proizvodnje
  4. Kvalitetna, dobro izbalansirana ishrana
  5. Ispaša u letnjem periodu
  6. Pravilna i odgovarajuća zdravstvena zaštita
  7. Pisana evidencija svih promena i događanja na gazdinstvu

Bez jasno definisanog cilja i sigurnog plasmana proizvoda na tržištu nema uspešne proizvodnje, naprotiv, ona često postaje slučajna i preti joj zatvaranje i kraj.

U pogledu ishrane koze su veoma izbirljive, rado brste kad im se ukaže prilika i veoma su izbirljive u pogledu higijenskog stanja pašnjaka. Kvalitet hrane treba da zadovolji uzdržne potrebe, potrebe u fazi rasta, laktacije, za fizičku aktivnost i termički stres usled hladnoće.

koza

Telesna razvijenost grla bitno utiče na zdravlje, otpornost, konstituciju i intenzitet iskorišćavanja grla. Zbog toga je značajna selekcija i ocena grla po eksterijeru. Dobro razvijena mlečna koza ima finu glavu, miran izraz, sjajne i blage oči, uspravne uši, dug i tanak vrat, čvrst skelet i dobro razvijeno telo. Grudni koš treba da bude širok a rebra duga i dobro zaobljena, plećke dobro povezane uz telo i da ne štrče. Noge treba da su prave, suve, s dovoljnim razmakom, a zadnje dobro razmaknute i paralelne. Nepoželjan je stav X ili O.

Uspešno gajenje koza uz obezbeđenje dovoljno kvalitetne hrane

U našim uslovima u zimskom periodu za koze u laktaciji telesne mase 50 kg može se koristiti sledeći obrok: 1,5 kg kvalitetnog sena, silaža najviše 1/3 od količine sena (0,5 kg), stočna repa ili repin rezanac oko 0,2 kg, pivski trop 0,3 kg i mekinje 0,1 kg. U letnjem periodu za kozu u laktaciji koja daje 2,5 l mleka dnevni obrok sadrži 0,3 kg koncentrata i 6-7 kg paše.

Gordana Vujaklija, savetodavac za stočarstvo
PSSS ,,Poljosavet“ doo Loznica

Preporučujemo: Ishrana bremenitih koza

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede