Kako hraniti bremenite koze

koze ishrana

Od ishrane bremenitih koza zavisi zdravlje i vitalnost jarića.

Kako na pravi način organizovati ishranu i obroke bremenitim kozama saznajemo od Neđeljka Pipovića, diplomiranog inženjera poljoprivrede PSSS.

Ishrana bremenitih koza

Da bi se dobio zdrav i vitalan podmladak koze treba dobro hraniti u toku perioda bremenitosti. Ovaj period se može podeliti u dva perioda.

Prvi period obuhvata prvih 15 nedelja skoznosti i koze u ovom periodu, nemaju nekih posebnih potreba u pojačanoj ishrani. Ako u tom periodu imaju na raspolaganju kvalitetnu ispašu, ona zadovoljava sve njihove potrebe.

Drugi period bremenitosti obuhvata zadnjih mesec i po dana pre jarenja koza. U pogledu ishrane ovo je i najkritičniji period u čitavom godišnjem proizvodnom ciklusu koza. Potrebe koza u svim hranljivim materijama značajno se povećavaju u ovom periodu. One su potrebne kozi  da obezbedi kako normalan porast ploda, koji tada najintezivnije raste, tako i za stvaranje rezervnih materija u organizmu koje su potrebne za lučenje mleka posle jarenja.

Kabasta hraniva u ishrani bremenitih koza

Veća upotreba kabastih hraniva tokom visoke bremenitosti smatra se dobrim, jer će tako hranjene životinje nastaviti sa takvom ishranom i posle jarenja. To ima povoljan uticaj i na ishranu koncentratima (kada uzima više kabaste hrane može da joj se da i više koncentrata). Rezultat takve ishrane je i povećana količina mleka. Tako hranjene koze retko imaju problema u organima za varenje, koji se dešavaju pri naglom povećanju koncentrata u obroku koza u prvom delu laktacije.

Za ishranu koza u poslednjoj fazi skoznosti najpodesniji su seno dobrog kvaliteta i određena količina koncentrata. Ishrana koncentratom može početi na 6-8 nedelja pre jarenja sa količinom od 200 gr po kozi dnevno. Količina sena treba da bude do 2.5 kg na dan.

U drugoj polovini bremenitosti obrok kod visokoproduktivnih koza mogao bi se sastojati od 2.5 kg sena i oko 300 gr koncentrata. Ukoliko je seno lošijeg kvaliteta onda se količina koncentrata u obroku povećava.

Na nekoliko dana pred jarenje obrok se smanjuje za jednu četvrtinu ili čak za polovinu, kako bi se koza lakše ojarila. Obrok pored umanjenja, poželjno je da bude sastavljen odkvalitetnijeg sena, kako bi se na taj način umanjila mogućnost preranog nalivanja mleka u vimenu.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede