Salata – Simptomi nedostataka hranjivih elemenata

salata u redovima plastenik

Salata je često povrće na našim trpezama. Možemo je uzgajati tokom cele godine.

Kako na salati prepoznati nedostatak nekog od hranjivih elemenata?

Česte nedoumice poljoprivrednih proizvođača, fiziološke promene i simptomi nedostataka hranjivih elemenata liče na simptome bolesti, zato je jako bitno prepoznati simptome i iste suzbiti i nastaviti uspešnu proizvodnju.

Azot – Usled nedostatka azota donji listovi žute od ruba ka unutrašnjosti. Cela površina lista, lisna masa i nervatura. Nedostatak azota rešavamo tretmanom azotnim đubrivom u nitratnom obliku.

Fosfor – Nedostatak fosfora prouzrokuje tamne listove koji kasnije prelaze u crvenu boju.

Simptomi se najlakše uočavaju na donjem lišću. Prilikom hladnog vremena moguća je pojava simptoma nedostatka fosfora pa je neophodno dogrejavanje, a u slučaju nedostatka obavezna prihrana fosfornim đubrivom.

Kalijum – Simptomi nedostatka kalijuma slični su sa simptomima nedostatka azota samo je razlika, kod nedostatka kalijuma nervatura ostaje zelena. Tada biljke tretirati KNO3 u koncentraciji 0,2 %.

Magnezijum – simptomi nedostatka liče na nedostatak kalijuma, samo prostor na listu između nerava ne žuti nego je više narandžasto-crvenkaste boje. Obavezan folijarni tretman MgNo3.

Kalcijum – Simptomi su u početku uočljiviji na unutrašnjim listovima kasnije se šire prema spoljašnjim.

Kalcijum je slabo pokretan, često ga ima više u starijem lišću. Razlog je nedostatak zemljišne vlage i suvišak vazdušne vlage u plastenicima.

Takođe prisustvo kalijuma doprinosi ovoj pojavi jer su kalcijum i kalijum antagonisti i problem možemo rešiti prihranjivanjem CaNo3.

Dragan Mijušković,

psss.rs

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede