Salata je često povrće na našim trpezama. Možemo je uzgajati tokom cele godine.
Kako na salati prepoznati nedostatak nekog od hranjivih elemenata?
Česte nedoumice poljoprivrednih proizvođača, fiziološke promene i simptomi nedostataka hranjivih elemenata liče na simptome bolesti, zato je jako bitno prepoznati simptome i iste suzbiti i nastaviti uspešnu proizvodnju.
Azot – Usled nedostatka azota donji listovi žute od ruba ka unutrašnjosti. Cela površina lista, lisna masa i nervatura. Nedostatak azota rešavamo tretmanom azotnim đubrivom u nitratnom obliku.
Fosfor – Nedostatak fosfora prouzrokuje tamne listove koji kasnije prelaze u crvenu boju.
Simptomi se najlakše uočavaju na donjem lišću. Prilikom hladnog vremena moguća je pojava simptoma nedostatka fosfora pa je neophodno dogrejavanje, a u slučaju nedostatka obavezna prihrana fosfornim đubrivom.
Kalijum – Simptomi nedostatka kalijuma slični su sa simptomima nedostatka azota samo je razlika, kod nedostatka kalijuma nervatura ostaje zelena. Tada biljke tretirati KNO3 u koncentraciji 0,2 %.
Magnezijum – simptomi nedostatka liče na nedostatak kalijuma, samo prostor na listu između nerava ne žuti nego je više narandžasto-crvenkaste boje. Obavezan folijarni tretman MgNo3.
Kalcijum – Simptomi su u početku uočljiviji na unutrašnjim listovima kasnije se šire prema spoljašnjim.
Kalcijum je slabo pokretan, često ga ima više u starijem lišću. Razlog je nedostatak zemljišne vlage i suvišak vazdušne vlage u plastenicima.
Takođe prisustvo kalijuma doprinosi ovoj pojavi jer su kalcijum i kalijum antagonisti i problem možemo rešiti prihranjivanjem CaNo3.
Dragan Mijušković,