Raštan (Brassica oleracea L. var. acephala). Ovo je jedna od formi „bezglavog“ kupusa, kako se još naziva jer ne formira glavicu, koji se gaji za ishranu.
Danas se najviše proizvodi u Hercegovini, Dalmaciji i Crnoj Gori.
Raštan je primitivna forma kupusa. Ne formira glavicu (acephala) jer nema ni centralni pupoljak.
Ova biljka dobro podnosi i visoke i niske temperature i često se gaji u sistemu organske proizvodnje jer ne zahteva hemijska sredstva. Optimalne temperature za rast i razvoj su 15-20 ºC. Osim što dobro podnosi visoke letnje temperature može izdržati i mraz do -10 ºC.
Najbolje zemljište za raštan je strukturno sa pH oko 7, ali uspeva i na zemljištima slabijeg kvaliteta. Može se gajiti i na većim nadmorskim visinama.
Na istu parcelu možemo ga saditi nakon tri godine.
Raštan proizvodimo iz rasada
Raštan prepoznajemo po krupnim zeleno-plavičastim sočnim listovima. Naraste do 100 cm.
Gaji se iz rasada. Seme možemo sejati u više rokova, što važi i za sadnju rasada:
- setva krajem februara ili početkom marta, a sadnja u aprilu,
- setva u julu, a sadnja krajem avgusta.
Rasad se postavlja na malč foliju uz sistem za navodnjavanje. U vreme sadnje rasad treba da ima 4-6 listova. Razmak sadnje iznosi 50×50 ili 60×40 cm. Može da se gaji i kao združeni usev. Napada ga buvač.
Za đubrenje se preporučuje 120 kg/ha azota, 80 kg/ha fosfora i 180 kg/ha kalijuma. Potrebno je obaviti i prihranu.
Prinos je oko 20 t/ha.
Berba raštana
Raštan beremo tokom zime i rano u proleće. Najboljeg je ukusa posle prvih mrazeva. Listovi se beru postepeno, odozdo prema gore.
Raštan je bogat vitaminima A, C, E, K i B6, vlaknima i belančevinama, stoga je odličan za jačanje imuniteta. Sadrži veliki broj minerala – gvožđe, mangan, bakar, kalcijum i kalijum. Male je hranljive vrednosti, samo 27 kalorija u 100 grama jestivog dela.
Od raštana se spremaju veoma ukusne salate i odlična variva, jela sa mesom i složenice. Mesnati listovi i tamnozelena boja su znak svežine. Najviše se koristi zimi, jer leti gubi na ukusu i listovi postaju žilavi.
Od mnogobrojnih jela od raštana preporučujemo da pripremite ukusnu musaku.
Musaka od raštana
Za ovo jelo je potrebno oko 150 grama raštana, jedna i po šolja mocarele, 10 grama maslaca, 2 kašičice maslinovog ulja, sitno isečen mladi luk (oko trećine šolje), osam jaja, so i začini po želji.
Raštan propržiti na ulju par minuta pa ga procediti i rasporediti u vatrostalnu posudu. Preko raštana posuti narendanu mocarelu i naseckan luk. Razmućena jaja uz so i začine preliti preko svega pripremljenog. Promešati nežno viljuškom i zapeći u rerni na 180 ºC, dok ne dobije boju (oko pola sata). Poslužiti ga uz pavlaku ili kiselo mleko.