Претрага
Претрага

Proizvodnja mladog luka u plasteniku

U oktobru i novembru zasniva se proizvodnja povrća koje ima kraći period vegetacije.  Ukoliko je to proizvodnja u plastenicima vrlo uspešno se može organizovati proizvodnja...

Galenika

U oktobru i novembru zasniva se proizvodnja povrća koje ima kraći period vegetacije. 

Ukoliko je to proizvodnja u plastenicima vrlo uspešno se može organizovati proizvodnja luka. Biljka jako dobro podnosi i niske temperature, a u slučaju opasnosti od izmrzavanja obavezno je prekrivanje agrilom i duplim folijama.

O proizvodnji mladog luka u plasteniku tokom jesenje-zimskog perioda piše Jelena Stojiljković, savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo PSSS Leskovac.

Proizvodnja mladog luka u plasteniku tokom jesenje-zimskog perioda

Nakon skidanja glavnog useva u plasteniku tokom jesenje-zimskog perioda na području Jablaničkog okruga slobodne površine se tokom oktobra i novembra zasade nekom povrtarskom kulturom sa kraćim periodom vegetacije koje će tokom zimskog perioda i rano u proleće biti ponuđeno tržištu kao sveže povrće.

Jedna od kultura koja se vrlo često može pronaći u plastenicima jeste luk i to najčešće crni i beli.

Nije poželjno više godine za redom saditi luk na istoj površini zbog pojave bolesti i štetočina.

Nakon čišćenja plastenika zemljište treba nađubriti i kvalitetno pripremiti.

Količine primene đubriva najbolje je prilagoditi prethodno urađenoj analizi zemljišta.

Najčešća priprema zemljišta odvija se rotofrezom jer je poželjno pripremiti zemljište sitno-mrvičaste strukture. Kvalitetna priprema zemljišta olakšava obeležavanje traka (najčešći način sadnje), a kasnije i samu sadnju.

Sadnja lukovice najčešće se obavlja počekom oktobra i može trajati do kraja novembra zavisno od potrebe tržišta i temperaturnih uslova tokom perioda vegetacije.

Najčešće se sadi u redove – trake sa međurednim rastojanjem 10-12 cm i maksimalnim rastojanjem u redu do 5 cm.

Često se u redu obavlja gušća sadnja uz utrošak lukovice za sadnju 6-7 kg/m2, zavisno od krupnoće glavice.

Pregusta sadnja nije poželjna kako ne bi došlo do pojave “potpaljivanja” i propadanja useva.

Luk za upotrebu “mladog luka” ne sadi se na punu dubinu, tako da se i sama sadnja odvija znatno brže.

Pre same sadnje lukovice treba klasirati, odbaciti sve oštećene lukovice.

Ako se želi brže i ujednačenije nicanje lukovice se mogu potopiti u vodu (t 40-45 ºC) da odstoji 12 sati ili odsecanjem vrata lukovice.

Nakon sadnje bitno je zalivanje vodom temperature oko 30 ºC, i to će dodatno ubrzati proces nicanja.

Klijanje i nicanje počinje već na 2-3 ºC.

Pri povoljnim uslovima iz lukovice se brzo razvija koren i listovi i obrazuje mladi luk (belo lažno stablo sa zelenim listovima).

Na brzinu rasta i razvoja, kao i broj mladih biljaka može uticati krupnoća lukovice i broj “gnezda” sa klicama. Ako je veći broj gnezda biće više mladih biljaka.

Luk najbolje uspeva pri optimalnoj temperature od 18 ºC, ali biljka jako dobro podnosi i niske temperature.

Osim prvog zalivanja nakon sadnje i redovnog zalivanja tokom vegetacije, ako želimo da ubrzamo vreme pristizanja mladog luka poželjno je da se održava temperatura od 15-18 ºC. Niže temperature (oko 5 ºC) neće naneti štetu usevu, samo će usporiti vegetaciju.

Ako nastupi hladniji period tokom zime obavezno je prekrivanje agrilom i duplim folijama kako usev nebi promrzao.

Zalivanje se najčešće obavlja rasprskivačima.

Poželjno je usev u fazi 2-3 lista folijarno prihraniti 0,2 % rastvorom azotnim đubrivom. Do kraja vegetacije mogu se obaviti 2-3 prihrane azotnim đubrivom, zavisno od stanja useva i potrebe biljaka.

Kako ne bi došlo do žućenja listova i štete na biljkama, kada nisu suviše niske temperature, plastenike redovno provetravati.

Zavisno od temperature i primenjene agrotehnike, luk za tržište tržišnu zrelost dostiže za 20-45 dana od sadnje.

Čupanje, čišćenje i prodaja mladog luka najčešće se odvija sukcesivno, zavisno od organizacije i realizacije prodaje.

Foto: pixabay.com

Podeli sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporučeno