Kvalitetan rasad "Carske bašte" za uspešnu proizvodnju povrća

rasad Carska

Bez kvalitetnog semena i rasada nema ni kvalitetne biljke, uspešne proizvodnje i zadovoljnog proizvođača. 

U proizvodnji povrća zdravstveno bezbedan i kvalitetan rasad je prioritet.

Takav rasad moguće je proizvesti u strogo kontrolisanim uslovima, uz primenu optimalnih tehničko-tehnoloških rešenja. 

Kvalitetan rasad je početak uspešne proizvodnje

U rasadniku „Carske bašte“, u stakleniku na preko 2000 kvadratnih metara, proizvodi se rasad povrća za potrebe ovog preduzeća i povrtara kooperanata.

„Očekujemo da ćemo proizvesti veću količinu rasada obzirom da će kooperanti koji su ove godine potpisali ugovor sa nama kupovati rasad od nas, a tu su i stari kooperanti koji već duže vreme koriste naš kvalitetan rasad“, kaže agronom Vesna Nikolin i dodaje da spoj znanja i iskustva dovodi do odličnih rezultata čiji je krajnji proizvod zdrav rasad ujednačenog kvaliteta koji ima dobro razvijen korenov sistem. 

„Kaljenjem rasada i tretiranjem biološkim sredstvima stvaramo izuzetno kvalitetne biljke. Pridajemo važnost imunološkom sistemu biljke. Koliko je to značajno pokazalo se ove godine, jer su naše biljke lakše podnele stresne situacije. Zbog dobrih preduslova koje smo stvorili za proizvodnju rasada, u mogućnosti smo da pored klasične proizvodnje rasada od 5-6- listova, sada radimo i samonaklijavanje. To možemo zato što u opremljenom stakleniku imamo odlične uslove za proizvodnju rasada. Koristimo vazdušnu zavesu koja daje mogućnost zadržavanja toplote. Podno grejanje je podeljeno na sektore, pa u istoj prostoriji imamo četiri do pet različitih biljnih vrsta sa različitim temperaturnim zahtevima i jednostavno putem kontrolne table podešavamo temperaturu i biljka dobija neophodne uslove za razvoj. U stakleniku imamo stolove za inkubaciju i jarovizaciju. Na inkubacionom stolu ubrzavamo klijanje što nam omoguaćava da proizvedemo i veći broj biljaka“, objašnjava Nikolin.

 

setva semena salate

priprema za setvu u kontejnere 1

Supstrat za setvu se priprema u za to namenjenoj mašini. Tu je i rampa za navodnjavanje koja kroz proizvodne sektore svim biljčicama daje ujednačenu količinu vode. Kroz ovaj sistem i zaštita je ujednačenija i bolja.

U stakleniku je sve podređeno proizvodnji zdravstveno bezbednog rasada. Nikolin kaže da je prioritet zaštititi staklenik i sačuvati rasad od eventualne kontaminacije uzročinicima bolesti ili štetočinama. Tako, kako kaže Nikolin, tacne za rasađivanje su za jednokratnu upotrebu, te ih kupci ne vraćaju. Vodi se računa o redovnom provetravanju, tu su i trake za identifikaciju naleta insekata. 

staklenik i rasad

Kako bi preduzeće „Carska bašta“ odgovorilo svim zahtevima u cilju dobijanja zdravstveno bezbednog proizvoda implementiran je HACCP sistema. Usmerenost na potrebe kupca i zadovoljstvo kupca isporučenim proizvodom su najvažnije vrednosti prema kojima “Carska Bašta” meri i određuje svoju ukupnu uspešnost.

Trenutno su u implementaciji Global GAP standarda. To će omogućiti ujednačenu proizvodnju koja koristi istu tehnologiju i proizvodi će biti uniformni. „Carska bašta“ je proširila rad sa još 130 kooperanata kojima će obezbediti eukaciju, objašnjava Nikolin, i pomoći će im u izboru proizvodnje, a spram datih proizvodnih uslova. 

Vesna Nikolin agronom Carske baste
Vesna Nikolin, agronom

Svakodnevnim planiranjem i praćenjem svih aktivnosti evidentiranjem u Knjigu polja dobijaju tačnu i jasnu sliku o utrošku repromaterijala, ljudskog rada, troškovima mehanizacije ili sredstava za zaštitu bilja. Korisno je i za određivanje plodoreda.

Evidencija oduzima još malo vremena, ali je korist višestruka, potvrđuje Nikolin.

Molnar Arpad
Molnar Arpad

Arpad Molnar, dipl. inž. zaštite bilja kaže da su mlade biljčice proizvedene u rasadniku „Carske bašte“ prilagođene ovdašnjim uslovima sredine. Sada je sezona setve salate. Biljčice će biti spremne za rasađivanje za oko 25 dana. 

U našem rasadniku radimo kompletnu biološku zaštitu, a to znači da rasad koji proizvedemo može da se koristi kako u konvencionalnoj, tako i u integralnoj proizvodnji povrća„, kaže Molnar.

U stakleniku se proizvodi i rasad paprike, paradajza, krastavca, kupusnjača, dinja i lubenica. 

Rasad je namenjen kako kooperantima „Carske bašte“, tako i ostalim zainteresovanim povrtarima. Na raspolaganju je rasad u različitim fazama razvoja. Za zainteresovane kontakt telefon je 064-31-77-886. 

Foto: A.M.

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede