Hasap (HACCP) je sistem koji obuhvata niz postupaka za kontrolu procesa i osetljivih tačaka u lancu proizvodnje hrane, a sa krajnjim ciljem da potrošač koristi
namirnice u stanju i na način koji će biti bezbedan za njegovo zdravlje.
HACCP je skraćenica od – Hazard Analysis Critical Control Point – što u prevodu na srpski jezik znači – Analiza Opasnosti i Kritične Kontrolne Tačke.
Primena hasap sistema je jedan od osnovnih preduslova za izvoz naših proizvoda. Primena HACCP je široko rasprostranjena u razvijenim privredama, a takođe je i zakonska obaveza u Srbiji na osnovu Zakona o veterinarstvu (Sl. glasnik RS br. 91/2005) i Zakona o bezbednosti hrane (Sl. glasnik RS br. 41/2009). To podrazumeva da proizvođači i veći trgovci hrane u Srbiji, moraju da primenjuju hasap (HACCP) sistem za bezbednost hrane. Ta obaveza se ne odnosi na primarne proizvođače hrane u Srbiji i male trgovine koje prodaju hranu, i koje moraju da se pridržavaju strogih propisa o higijeni.
Pomoću HACCP sistema identifikuju se i kontrolišu zdravstvene opasnosti koje predstavljaju naročito visok rizik za bezbednost hrane. Njegove glavne karakteristike su da je naučno zasnovan, deluje preventivno, koristi ocenu rizika kao alat, sistematičan je, dokumentovan i proverljiv.
HACCP je primenjiv u svim fazama proizvodnje jednog artikla. Svi koji dolaze u dodir sa proizvodom u bilo kojoj fazi njegove obrade, prerade ili distribucije treba da primenjuju principe HACCP. Suština primene HACCP – sistema je u preventivnom delovanju.
HACCP sistem se sastoji od dve osnovne komponente:
– HA – koja predstavlja analizu rizika, u svakoj fazi procesa proizvodnje hrane i procenu značaja tih opasnosti za ljudsko zdravlje;
– CCP (kritične kontrolne tačke) – koje predstavljaju faze u proizvodnji u kojima se može kontrolisati, sprečiti ili eliminisati rizik po bezbednost hrane, ili njihov uticaj svesti na prihvatljiv nivo.
HACCP sistem je vrlo isplativ budući da sprečava nastajanje troškova incidenata i nepotrebnog otpada.
Takođe, štiti proizvođača od mogućeg negativnog publiciteta i sve eventualne tvrdnje potrošača, i opravdane i neopravdane, mogu se lako opovrgnuti primenom ovog efektivnog programa za bezbednost hrane, koji je u potpunosti dokumentovan u vidu dobro održavanih HACCP zapisa.
Primenom ovog sistema za potrošače se obezbeđuje snabdevanje zdravstveno bezbednim prehrambenim proizvodima i redukuje pojava bolesti izazvanim hranom a preduzećima se omogućuje efektivniji i efikasniji rad, povećava konkurentnost, povećava profit, uklanjaju barijere međunarodne trgovine i povećava uvođenje novih tehnologija i proizvoda.
HACCP sistem može, unutar samog preduzeća, sprovesti interni relevantan kadar, ali se, uvođenje sistema može sprovesti i uz pomoć spoljnih saradnika, odnosno, konsultanata. Sertifikaciju HACCP sistema sprovode nezavisne sertifikacione kuće koje su akreditovane za tu delatnost od strane Akreditacionog tela Srbije. Cenu sertifikacije utvrđuju sertifikacione kuće. Izdati sertifikat važi 3 godine od datuma izdavanja, a na svakom izdatom sertifikatu piše datum važnosti. U periodu trajanja sertifikata obavezna je godišnja nadzorna provera, inače se sertifikat povlači.
Autor: Živko Stefanović dipl. ing. savetodavac za agroekonomiju
psss.rs