Opasniji od varoe: Virus deformisanih krila preti pčelama širom sveta

pcele na poletaljcii

Prema istraživanjima međunarodne istraživačke grupe čije se sedište nalazi na Freie Univerzitetu u Berlinu, nova varijanta virusa koji uzrokuje deformitet krila kod pčela bi mogao predstavljati opasnost za košnice širom svieta, a pokazalo se da virus već hara u mnogim delovima Evrope.

Smrtonosna kombinacija  

virus deformisanih krila 2

Virus deformisanih krila (DMW) se sastoji od najmanje dva jedinstvena genotipa, DMW-A i DMW-B. Tim istraživača, uključujući i prof. Dino McMahona i prof. Roberta Pakstona iz nemačkog Saveznog instituta za istraživanje i testiranje materija, dokazali su kako je DMW-B izuzetno zarazan za pčele, te ih ubija brže od tradicionalnih oblika DMW-A. Istraživači su testirali pčele na području Velike Britanije i Nemačke. Mnoge od njih su bile zaražene ovim smrtonostnim virusom.

– Virus koji izaziva bolest defomisanih krila na pčele najčešće prenosi parazitska grinja Varroa. Ovaj virus nije nikakva novost u pčelarstvu, ali simptomi bolesti su češći kod populacija pčela zaraženih ovim parazitom.- objašnjava prof. Pakston.

DMW virus i parazit Varroa sami po sebi ne predstavljaju veliku opasnost za pčele, ali zajedno čine smrtonosnu kombinaciju koja je uzrokovala nestanak na milione domaćih pčela u proteklih nekoliko decenija. Parazit Varroa se hrani larvama, dok virus deformisnaih krila ubija pčele, što zadaje dvostruki udarac populaciji pčela.

Virus napada krajem leta    

Virus može izazvati mortalitet i u zajednicama koje nisu zaražene, ali je u laboratorijskim uslovima i u terenskim ispitivanjima dokazano da grinja Varroe prenosi virus na isti način kao kod akutne paralize. Virus deformisanih krila dokazan je kod vrsta evropske pčele u većini evropskih zemalja, Azije, Južne Amerike i kod Apis cerana iz Kine.

Karakteristike simpotma i nivo deformisanosti krila zavisi od faze u kojoj je došlo do inficiranja pčela odnosno larve. Virus DMW-a se razvija sporo, a larva zaražena u fazi belih očiju će živeti do trenutka oslobađanja iz ćelije, ali je ona deformisana i uskoro umire. S druge strane, pčele koje su zaražene u odrasloj fazi izgledaju sasvim normalno do uginuća.

Iskusni pčelari znaju da se kod jače zaraženosti pčelinjih društava Varroom rađaju pčele sa zakržljalim i deformisanim krilima i nedostacima na drugim delovima tela. Ovi simptomi se najčešće ispoljavaju krajem leta i u jesen što je jedan od pokazatelja je opstanak pčelinjeg društva u velikoj opasnosti.

Sam parazit, koji je prenosilac virusa, hrani se krvlju pčela. Naučnici su naglasili da je za zaštitu pčelinjeg društva neophodno kontrolisati i smanjiti nivo parazita Varroa.

Izvor teksta: bhpcelar.com

Pročitajte i „Suzbijanje varoe uslov za uspešno prezimljavanje pčela

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede