Suzbijanje varoe uslov za uspešno prezimljavanje pčela

dimilica pcelinak
Suzbijanje varoe početi odmah po odstranjivanju medišnih tela kako bi se odstranio najveći broj krpelja.
Varoa (Varroa destructor) je parazit, krpelj koji uništava pčelinja društva.
Zaštitu od varoe treba početi poslednjih dana jula i intenzivirati je u avgustu.
Pčelinje zajednice oslobođene od ovog parazita imaju mogućnost za stabilno i uspešno prezimljavanje i mogu dati visoke prinose naredne godine.

Varoa uništava pčelinja društva

Opasnost za pčele je takva da jedna varoa radilici smanjuje masu za oko 10 procenata u odnosu na normalnu, a životni vek na oko 20 umesto 35 do 40 dana.

Ako su na radilici dve varoe, život joj obično ne traje ni čitavu sedmicu.

Ukoliko je društvo zazimljeno sa oko 20.000 pčela, a ostalo je oko pet procenata varoe, u košnici ih ima oko hiljadu.

Nakon prezimljavanja, u maju i junu, u pčelinjem društvu biće od 50.000 do 60.000 pčela, broj varoa će se mesečno udvostručiti i dostići brojku od preko dvadeset hiljada.

Postupci za suzbijanje varoe

Brojnost varoe ćemo smanjiti ako na vreme počnemo za suzbijanjem parazita. Koje postupke koristiti saznajemo od Svetislava Markovića, savetodavca PSSS.

Od polovine jula, zavisno od uslova paše, matice prestaju da ležu trutovsko leglo. Tada varoa prelazi u leglo radilica, razmožava se i reprodukuje novu generaciju dugovečnih zimskih varoa.

Pčele iz ovog legla su oslabljene zbog rada varoe (isisavanja limfnih žlezda), trajno su oštećene i životni vek im je znatno skraćen.

Varoa pored ove svoje osobine parazita je i čest prenosnik raznih virusa koji slabe imuni sistem što dovodi do sekundarnih oboljenja.

Da bismo predupredili ovakvo stanje u pčelinjem društvu potrebno je odmah po odstranjivanju medišnih tela pristupiti tretiranju društva da bi se odstranio najveći broj varoa.

Treba imati u vidu da se više od 80 % varoe nalazi u zatvorenom leglu i za sada ne postoji lek koji će u zatvorenom leglu uništiti varou a da pri tome ne naškodi pčeli.

Zato lek treba dodavati konstantno tokom minimum 21 dan koliko traje ciklus odgajanja i izvođenja pčela iz legla.

Delovanje lekova je obično 3,5 dana i tada se oni moraju primenjivati u nekoliko razmaka u periodu do 21 dan.

Varoa ima dobru sposobnost stvaranja rezistencije na primenjene lekove i zbog toga treba menjati lekove i koristiti lekove sa različitim aktivnim materijama (amitraz, flualinat, kumafos…), kao i lekova spravljenih od etarskih ulja (timol…), podseća Marković.

Pored ovih lekova, u periodu od polovine novembra, kada u košnicama nema više legla, treba obavezno primeniti postupak tretiranja sa oksalnom kiselinom.

Ukoliko je ovaj postupak primenjen na odgovarajući način, smatra se da više nema potrebe tretirati pčele do početka avgusta sledeće godine.

Kontrola opadanja varoe se vrši pregledom uložaka na podnjačama ili otvaranjem trutovskog legla.

Sve lekove za tretiranje pčelinjih društava protiv varoe treba primenjivati strogo po uputstvu proizvođača lekova.

PREPORUČUJEMO: Organsko pčelarenje i varoa

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede