Varoa – parazit na pčeli: Naučnici su otkrili novo sredstvo protiv varoe 

pcelice na poletaljci

 Litijumhlorid (Lithiumchlorid) obećava proboj u borbi protiv opasnih parazita pčela
/ Objavljeno u međunarodno renomiranom naučnom časopisu „Naučni izveštaj“ („Scientific
Report“)

Nada za pčelare: Po prvi put je naučnicima na univerzitetu u Štutgartu pošlo za rukom da razviju potencijalno sredstvo koje treba pčelinja društva u košnicama da oslobodi parazita (varoe), jednostavnim dodavanjem u prihranu (hranu).

Varoa je u celom svetu poznata kao jedan od najopasnijih neprijatelja pčela koji u roku od jedne do maksimalno tri godine može da uništi celo pčelinje društvo.

Do sada su pčelari za borbu protiv varoe koristili agresivna hemijska sredstva (organske kiseline) ili sredstvima koja su izazivala rezistenciju kod varoe odnosno sredstvima koja su ostavljala rezidue u pčelinjim proizvodima ili vosku. Kod nove obećavajuće supstance radi se o lako dostupnom litijum hloridu.

Posle više od 25 godina istraživanja i eksperimentisanja ovo je prvi put da je, u globalnoj borbi protiv parazita (varoe), na raspolaganju novo aktivno sredstvo, koje ima potpuno drugačiji efekat od prethodnih. Već se vode razgovori sa pojedinim kompanijama u culju proizvodnje i dobijanja odobrenja za njegovu primenu. Njihovi prvi rezultati objavljeni su u današnjem online izdanju časopisa („Scientific Report“, www.nature.com/articles/s41598-017- 19137-5.)

Litijumhlorid, jedno veoma jeftino aktivno sredstvo protiv varoe, koje na osnovu do sada poznatih podataka istraživanja ne prouzrokuje nikakve neželjene efekte kod pčela, pčelara ili potrošača a lako je za primenu (upotrebu). Osim toga u prirodi ga ima u izobilju. Sve ovo obećavaju rezultati istraživačkog projekta.

Sa litijum hloridom, istraživački tim je pronašao aktivni sastojak za takav lek koji je lako proizvesti i primenjivati. Do sada nema potvrđenih rezultata istraživanja da se ostaci litijum hlorida mogu naći u poklopljenom medu.

Dr Petar Rozenkranc (Dr Peter Rosenkranz) vođa projekta za pčelarstvo, objašnjava prednosti novog sredstva: „Litijumhlorid se može dodavati pčelama u sirup za prihranu. Pri našim istraživanjima su čak i veoma male količine soli (litijumhlorida) bile dovoljne da u roku od samo nekoliko dana ubiju sve varoe koje su se nalazile na pčelama – bez bilo kakvog neželjenog efekta ili posledice po pčele.“

Takođe i dostupnost govori u prilog novootkrivenoj (za primenu u pčelarstvu) aktivnoj supstanci: Globalne rezerve lakog metala – litijuma procenjuju se na preko 40 miliona tona kao so litijum hlorida, nalazi se u slanim jezerima i mineralnim izvorima, a u nekim slučajevima i u neverovatno visokoj koncentraciji. Lako rastvorljiva so u vodi koristi se za isušivanje i odleđivanje.
U humanoj medicini, korišćena je od sredine 20. veka kao antidepresiv.

Međutim, pre nego što se sredstvo može početi prodavati kao lek za pčele, potrebna su dodatna ispitivanja za određivanje najbolje doze i eliminisanje neželjenih efekata za pčele i korisnike, kao i eventualnih rizika od ostataka u medu ili vosku.

Slučajno otkriće

Zapravo, tim Dr Rozenkranca (Dr Rosenkranz) je radio mnogo složeniji pristup: „Zajedno sa biotehnološkim start-upom SiTOOLs Biotehom (Biotechnologie-Startup SiTOOLs Biotech) pokušali smo da koristimo RNA metod interferencije ili RNA i metod da selektivno isključimo određene gene varoe. Ovaj metod je dobio Nobelovu nagradu za medicinu 2006. godine i od tada se koristi u celom svetu za borbu protiv bolesti.“

Ideja za početak istraživanja je bila: fragmenti RNK se daju pčelama kroz hranu (sirup) u pčelu, a zatim ih varoe uzimaju tokom sisanja krvi pčele. U varoi potom fragmenti genskog lanca ciljano gase životno važne gene parazita (varoe). „Za pčele, ovi fragmenti RNK-a su bezopasni, jer oni stupaju u interakciju isključivo sa varoaspecifičnim genom parazita. Zatim su u probavnom traktu varoe centralni metabolički procesi poremećeni, a parazit je na kraju ubijen“, kaže dr Rozenkranc.

Takav rad i pristup pokazao je uspeh, ali onda su naučnici primetili nešto čudno: „U kontrolnim eksperimentima mogli smo ubiti varoe nespecifičnim fragmentima RNK, koji ni kod varoe ni kod pčele nisu mogli naći zadati genetski cilj. Nešto u našoj genskoj mešavini nije pogađalo varou ali nije nanosilo štetu ni pčelama.“

Bilo je potrebno skoro dve godine da se litium hlorid pronađe kao tajno čudotvorno oružje protiv parazita.

Istraživači su koristili hemikaliju kao pomoć u izolaciji fragmenata RNK, koji se koriste za isključivanje uticaja na gene u pčelinjem telu.
Bitno otkriće, jer bi RNA metoda dobro funkcionisala, ali bi bila skupa, preskupa.

„Litijum hlorid je, s druge strane, lak za proizvodnju, relativno jeftin a za njegovo skladištenje uopšte nema problema.“

Povod: Projekt mir pčelama 
Hintergrund: Projekt BeePax

Istraživački radovi su se odvijali u kontekstu projekta (BeePak), kompanije (SiTOOLs) i Univerziteta u Hoenhajmu na inicijativu dr Med. Stefan Hanus-a (Dr. Stefan Hannus ) iz (SiTOOLs)a.

Rezultat je bio otkrivanje litijuma kao varoacidnog agensa u eksperimentima koje su zajednički izvodili stručnjaci molekularne biologije i naučnici iz pčelarskog instituta.

Projekat je finansirala Bavarska istraživačka fondacija sa grantom od 303.800 evra u periodu od dve godine.

Fondacija promoviše (podržava) obećavajuće ključne tehnologije primenjive u bliskoj budućnosti. Centralni zahtev fondacije (fokus) je na bliskoj saradnji industrije i nauke i pratećeg prenosa znanja primenjivog u prakci.

Text: Barsch / Klebs

Kontakt für Medien:
PD Dr. rer. nat.Peter Rosenkranz, Universität Hohenheim, Landesanstalt für Bienenkunde
T 0711 459 22661, E peter.rosenkranz@uni-hohenheim.de

Dr. rer. nat Bettina Ziegelmann, Universität Hohenheim, Landesanstalt für Bienenkunde
T 0711 459 23975, E bettina.ziegelmann@uni-hohenheim.de

Sa nemačkog preveo: Aleksandar Bikar

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede