Kukuruz je potreban pčelama jer proizvodi veliku količinu polena

kukuruz pcela na metlici

Usevi kukuruza u fazi cvetanja atraktivni su i za pčele.

U sezoni cvetanja entomofilnih biljaka suncokreta i uljane repice u ovim usevima je mnogo košnica. Pčele sakupljaju polen i med i oprašuju cvetove.

Biljkama kao što su pšenica, ječam, ovas, raž, tritikale, kukuruz, sirak, proso, konoplja, ricinus nisu potrebni insekti za oprašivanje, jer oprašivanje vrši vetar.

Ove biljke ne proizvode nektar i stiče se utisak da one nisu potrebne pčelama. Istina je da jesu, i to zbog polena.

U tekstu magistra Ilije Bjelića, savetodavca PSS Zrenjanin saznajemo zašto je kukuruz važan za pčelarstvo.

Kukuruz kao izvor polena za pčele

Gajene biljke iz porodice trava veoma su značajne za ratarsku proizvodnju, a neke su važne i za pčelarstvo.

Za pčelarstvo je najznačajniji kukuruz, jer zauzima najveću površinu, proizvodi veliku količinu polena i spada u stranooplodne biljke.

Atraktivnost trava za pčele prvenstveno zavisi od toga na koji način se vrši oplodnja.

Trave se dele na izrazito ili tipično samooplodne (pšenica, ječam, ovas), pretežno samooplodne kod kojih se javlja stranooplodnja u manjem procentu (tritikale, proso, sirak) i izrazito stranooplodne (kukuruz, raž).

Kod izrazito samooplodnih trava veoma retko dolazi do stranooplodnje, a kod pretežno samooplodnih nešto češće (10-20%).

Samooplodne trave nisu privlačne za pčele, a stranooplodne jesu.

Razlog je u tome što se kod samooplodnih trava oprašivanje i oplodnja obavljaju unutar cveta sopstvenim polenom. Kod njih prašnici pucaju i prosipaju polen pre nego što izađu iz cvetova.

Ove biljke izbacuju svoje prašnike iz cvetova tek nakon završene oplodnje. Kada prašnici izađu iz cveta, u njima je malo polena i polenov prah je sasušen pa nije privlačan za pčele.

Zbog toga se pčele mogu videti u manjem broju u pretežno samooplodnim travama, a u izrazito samooplodnim travama samo ako u njima rastu cvetajući korovi koje pčele posećuju.

S druge strane, stranooplodne trave se oprašuju na taj način da prašnike pune polena izbacuju izvan cvetova, kako bi vetar razneo polen. Zbog toga polenov prah ispada iz prašnika tek pošto oni izađu iz cvetova. Takvi prašnici ispunjeni  su svežim polenom pa su atraktivni za pčele.

Sa kukuruza pčele sakupe mnogo polena, posebno sa šećerca

Ako se posmatraju samo trave koje se gaje na najvećim površinama kod nas, može se reći da pčele sa pšenice i ječma ne sakupljaju polen, dok sa kukuruza sakupe jako veliku količinu.

U vreme metličenja kukuruza, pčele ga posećuju u velikom broju. Najviše vole da posećuju kukuruz šećerac, a zatim semenski kukuruz.

Merkantilni kukuruz je najmanje privlačan, ali ga ima najviše pa mu je i značaj najveći.

U vreme kada kukuruz metliči i praši, ima malo gajenih biljaka koje cvetaju. Zbog toga su pčele usmerene na kukuruz i korovske biljke. Kukuruz je u to vreme jedina gajena biljka koju pčele masovno posećuju.

Poseta pčela i količina sakupljenog polena nisu uvek isti, jer zavise od velikog broja promenljivih faktora.

Sve izneto u vezi značaja pojedinih vrsta žita za pčelarstvo treba povezati sa njihovom zaštitom od insekata.

Zaštitu treba izvesti tako da ona ne pričinjava štetu pčelama. Na žalost, tome se ne posvećuje dovoljna pažnja. Između žita se u tom pogledu mora praviti razlika.

Pošto pčele ne posećuju pšenicu i ječam, njihovo seme se može tretirati insekticidima koji štete pčelama.

Međutim, ti insekticidi se ne smeju koristiti za tretiranje semena onih useva čije cvetove posećuju pčele.

U prvom redu se to odnosi na kukuruz.

U tome je razlika između pšenice, ječma i ostalih samooplodnih žita, s jedne strane, i kukuruza, raži i drugih stranooplodnih žita, s druge strane.

Međutim, kod nas se i dalje dosta koriste za tretman semena kukuruza zabranjeni insekticidi, čak i oni čija je primena zabranjena u svim biljkama, poput furadana.

Ima mnogo proizvođača koji ne znaju kakav je značaj kukuruza za pčelarstvo i kakvu štetu mu prave pogrešnom upotrebom insekticida pa bi trebalo više poraditi na njihovoj edukaciji.

Foto: Ilija Bjelić

Preporučujemo: Suncokretova pčelinja paša

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede