Poljoprivredni sajam
Poljoprivredni sajam

Fito farmacija


syngenta
vocnjak jabuke

Povijanje grana početi od prve godine formiranja oblika

Povijanje grana se može izvoditi tokom cele godine, ali je najbolje povijati mladare dok još nisu odrvenili – to je period od polovine juna do početka jula.
Zajedno sa rezidbom predstavlja važnu meru prilikom formiranja uzgojnih oblika naročito kod gustih sistema sadnje i intenzivnog uzgoja voća,u godinama pune rodnosti u smislu održavanja uzgojne forme i kod podmlađivanja starijih voćaka.

Povijanje grana je pomotehnička mera koja se primenjuje u cilju uspostavljanja balansa između vegetativnog porasta i formiranja generativnih pupoljaka.

Povijanjem grane u manje-više horizontalan položaj savladavamo apikalnu dominaciju čime smanjujemo vegetativan porast i stimulišemo formiranje cvetnih pupoljaka, na taj način biljke ranije stupaju na rod, formiraju manje vegetativne mase i više plodova.

Sa povijanjem treba početi od prve godine formiranja oblika jer se starije grane kasnije teže savijaju i moguće je njihovo očenjivanje.

Povijanje se može izvoditi tokom cele godine ali je najbolje povijati mladare dok još nisu odrvenili – to je period od polovine juna do početka jula po završetku intenzivnog porasta i kada primarna građa prelazi u sekundarnu. 

Ugao koji bi grane trebalo da zahvataju je 60–80 stepeni, što zavisi od voćne vrste i sorte.

Savijanje grana kod voćaka je postupak koji mora biti jednostavan i lak.

Savijači grana imaju cilj da se uveća ugao kod svih letorasta, koji u svom razvoju imaju oštar ugao u odnosu na osnovu stabla.

Mnogi su pokušavali da savijaju grane mladih stabala, kanapima koji se urežu u samu granu i posle grana na tom mestu puca, zatim raznim blokovima, ciglama, flašama sa vodom, ali kod jakog vetra takav vid savijanja može izlomiti same grane, dok je upotreba savijača potpuno bezbedna i ne muči samo stablo.

Ovaj vid savijanja grana se koristi u zasadima šljiva, jabuka, krušaka, trešanja patuljastog, srednjeg i visokog rasta, višnje, breskve…

Najčešća greška koja se pravi prilikom izvođenja ove mere ja da se grane povijaju lučno što izaziva slabiji porast ostavljene grane, a na mestu savijanja izražena je pojava vodopija, što dovodi do nepravilnog formiranja same krošnje.

U voćnjacima u kojima se ova mera ne izvede imaju kasnijih godina problema sa očenjivanjem grana pod teretom roda.

Sanja Čokojević, dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva

psss.rs

Oznake:, , , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

„Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2018“ u prodaji

"Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2018" - nova znanja, dostignuća, iskustva ...
Detaljnije

Najave događaja

sajam mehanizacija siroko

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu od 15. do 21. maja

Međunarodni poljoprivredni sajam se organizuje 85. put i biće održan od utorka, 15. do ponedeljka, 21. maja ...
Detaljnije