Претрага
Претрага

Zaštita od puževa

U godinama sa povećanom količinom padavina može doći do značajnih šteta od puževa na povrću i cveću, a naročito u plasteničkoj proizvodnji. Dominantna vrsta u plasteniku je...

golac puz
Galenika

U godinama sa povećanom količinom padavina može doći do značajnih šteta od puževa na povrću i cveću, a naročito u plasteničkoj proizvodnji.

golac puz

Dominantna vrsta u plasteniku je mali sivi puž golać (Deroceras reticulatum), čija gustina može iznositi preko 100 jedinki po m2, a vrlo često i više. Puževi golaći izgrizaju velike rupe na lisnoj površini, a i na plodovima stvaraju velike izgrizotine. Konzumiraju velike količine hrane, pošto je slabo iskorišćavaju. Osim po simptomima njihovo prisutustvo se primećuje i po tragovima sluzi i ekskrementima.

Aktivni su noću, a preko dana se nalaze na skrivenim i vlažnim mestima. 

Prilikom suzbijanja puževa golaća moramo imati integralni pristup, ali i tada je teško potpuno iskoreniti populaciju puževa. Česta obrada površinskog dela zemljišta i brzo uklanjanje žetvenih ostataka i uništavanje korova oko parcele i na njoj stvaraju nepovoljne uslove za razvoj puževa, jer dolazi do izbacivanja i isušivanja jaja na površinu zemljišta. Mehaničke mere podrazumevaju ručno sakupljanje (najbolje da se radi u ranim jutarnjim časovima) ili se kopaju kanali dubine 15-20 cm koji se posipaju pepelom ili strugotinom.

U plasteničkoj proizvodnji poželjno je postavljati električne barijere ili skloništa za izlovljavanje (prave se od mokrih džakova, kartona ili sličnih materijala).

Hemijsko suzbijanje je danas najbrži i najracionalniji način borbe protiv puževa, ali bi tu vrstu suzbijanja trebalo kombinovati sa prethodno navedenim merama suzbijanja.

Suzbijanje gotovim mamcima na bazi metiokarba na otvorenom je teško izvodljivo. Dobri rezultati se postižu prskanjem već izniklih biljaka kada se prve štete pojave na listovima.

Autor: Jelena Dinić, savetodavac

psss.rs

Podeli sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporučeno