Pamukova sovica u usevima. Oprez jer se očekuje povećanje brojnosti

pamukova sovica

Pamukova sovica na feromonskim klopkama. Preporuke za zaštitu useva

U proteklih nedelju dana, na feromonskim klopkama i svetlosnim lovnim lampama beleže se ulovi odraslih jedinki pamukove sovice (Helicoverpa armigera).

Iako su ulovi za sada niski, vizuelnim pregledom useva se registruje prisustvo jaja ove štetočine, što je tipično za ponašanje migratornih leptira i dobrih letača, kakva je upravo ova štetočina, podsećaju iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

U zavisnosti od lokaliteta, registruje se i do 50% biljaka sa položenim jajima pamukove sovice. Imajući u vidu trend visokih temperatura vazduha, očekuje se povećanje njene brojnosti i štetnosti u narednom periodu.

Pamukova sovica ugrožava useve

U ovom momentu najugroženiji su usevi paprike, paradajza, kukuruza šećerca, suncokreta, boranije, kupusa, duvana, pasulja i dr., koji su u različitim fazama intenzivnog porasta, cvetanja i plodonošenja i kao takvi najprivlačniji su za ženke pamukove sovice da polože jaja.

Poseban rizik od šteta postoji u navodnjavanim usevima, jer je za optimalan razvoj prvih larvenih stupnjeva potrebna visoka relativna vlažnost vazduha.

Mere zaštite na početku piljenja larvi pamukove sovice

PIS preporučuje proizvođačima pomenutih ugroženih useva pregled na prisustvo jaja pamukove sovice.

Ukoliko se registruje njihovo prisustvo, potrebno je primeniti mere zaštite na početku piljenja larvi, kako bi se sprečila oštećenja kako vegetativnih tako i generativnih organa biljaka.

Prema prognoziranim, visokim temperaturama, intenzivno piljenje larvi se očekuje za svega nekoliko dana.

Preporuka PIS-a je primena nekog od registrovanih insekticida, ovicidno-larvicidnog delovanja.

Foto: PIS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede