Претрага
Претрага

Kukuruz šećerac u organskoj proizvodnji, pogodan za bašte

Kukuruz šećerac koristimo za ishranu ljudi. U zrnu ovog kukuruza je povećan sadržaj šećera, pa ga zovemo i slatki kukuruz. Kao posledica recesivnog gena koji...

Galenika

Kukuruz šećerac koristimo za ishranu ljudi. U zrnu ovog kukuruza je povećan sadržaj šećera, pa ga zovemo i slatki kukuruz.

Kao posledica recesivnog gena koji je prisutan u hibridima kukuruza tranformacija šećera u skrob je maksimalno usporena.

Kukuruz šećerac je bogat vitamina A, B, E i sadrži mnogo minerala, a u zrnu su prisutni i antioksidansi.

Možemo ga konzumirati i bez kuvanja, čak i odmah nakon berbe. Takođe, koristimo ga nakon konzerviranja ili zamrzavanja. I uvek je veoma ukusan.

Možemo ga gajiti i u bašti i koristiti kao svežu namirnicu za salate.

Kakve su mogućnosti proizvodnje kukuruza šećerca po organskim principima, saznajemo od Nemanje Konstantinovića, dipl. inž. poljoprivrede PSSS.

Kukuruz šećerac organski

Ovaj kukuruz je zrnasti usev koji nije srodnik nijednog useva koji se inače gaji u bašti.

Šećerac je poluotporan i lak za gajenje leti, ali lošije uspeva ako je godina hladna i vlažna.

Dostiže visinu od 1,7 m i svaka biljka formira jedan do dva klipa.

Ako se konzumira nekoliko minuta posle branja, ukus ne može da se poredi ni sa jednim koji može da se kupi u prodavnici.

Od sejanja do berbe 10-15 nedelja

Sveže zrno tradicionalnog kukuruza šećerca sadrži ugljene hidrate u obliku šećera, a ne skroba. Kad se klip ubere, šećer se pretvara u skrob i zbog toga šećerac treba konzumirati ubrzo nakon branja.

Izuzetno slatke sorte manje su otporne od tradicionalnog šećerca.

Izuzetno slatke sorte ne treba mešati s običnim jer se slatkoća gubi kad se biljke međusobno opraše.

Mini klipovi šećerca

Mini šećerac se dobija sađenjem odabranih ranih sorti na malom rastojanju.

Sadi se na toplom, zaklonjenom, sunčanom i vlažnom zemljištu.

Može se gajiti u zaštićenom prostoru. Mini šećerac može da se gaji u saksijama.

Minimalna temperatura za klijanje je 10 ºC.

Seme kukuruza šećerca treba da klija u toplim uslovima da bi se biljke lepo razvijale.

U zaštićenom prostoru se seje u aprilu.

Kukuruz šećerac ne podnosi da mu se pomera koren i stoga sadnice treba gajiti u posudama za početno gajenje ili biorazgradivim tubama. Pre presađivanja potrebno je prilagoditi biljke uslovima sredine. Sađenje kroz crnu foliju ubrzaće rast.

Na otvorenom setva semena direktno u zemljište, po potrebi zagrejano ispod zvona ili crne folije. Staviti 2–3 semenke u jednu rupu na dubinu od 2,5 do 4 cm. Prorediti ostavljajući po jedan ponik.

Kukuruz šećerac se oprašuje putem vetra i stoga ga treba saditi u kućice ostavljajući 35 cm rastojanja između biljaka.

Za mini šećerac ostavljati 15 cm, ili gajiti 4 biljke u saksiji dubine 30 cm. Izuzetno slatke sorte saditi barem 8 m dalje od ostalih kako bi se izbeglo međusobno oprašivanje.

Problemi koji se javljaju u proizvodnji su: miševi, ptice, puževi golaći, kukuruzna sovica, kukuruzni plamenac.

Kukuruz je zreo kad svila poprimi smeđu boju. Kada se palcem pritisne zrno kukuruza i pojavi se mlečni sok znači da je zreo. Mini kukuruz treba brati kada klipovi dostignu veličinu od 7 cm.

O tehnologiji proizvodnje kukuruza šećerca pročitajte OVDE.

Podeli sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporučeno