Grinje u voćnjacima, povrtnjacima, soji. Opasnost od smotavaca

crvena vocna grinja

Grinje prete, a vremenski uslovi pogoduju razvoju ove štetočine.

U pojedinim zasadima voća i usevima povrća i soje, registrovano je prisustvo grinja.

U usevima povrća i soje je utvrđeno prisustvo običnog paučinara (Tetranychus urticae) dok je u zasadima voća, pored ove vrste, uočeno i prisustvo crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi) i razne vrste rđastih grinja iz roda Aculus.

Grinje prete

U narednih deset dana je najavljeno izrazito toplo i suvo vreme. U najavi su dnevne temperature koje će u najtoplijem delu dana prelaziti 30°C kao i tople noći, što će izuzetno povoljno uticati na razvoj ove grupe štetočina.

Obzirom da je već u zasadima jabuka, višanja, šljiva, bresaka i u usevima lubenica, krastavaca, pasulja i soje utvrđeno prisustvo grinja, postoji u narednom periodu rizik od nastanka šteta usled ishrane grinja.  

Preporuka je da se zasadi i usevi redovno obilaze i pregledaju na prisustvo grinja kako bi se na vreme sprovele mere zaštite registrovanim akaricidima i sprečilo prenamnožavanje ovih štetočina.

Prilikom primene pesticida treba se pridržavati uputstva za upotrebu i propisane karence.

Zaštita šljiva od druge generacije šljivinog smotavca

Na području Srbije, u zavisnosti od sortimenta, šljive se nalaze u fazi od plodovi su dostigli oko 70% krajnje veličine do početka obojavanja plodova (BBCH 75-81).

U svim najznačajnijim regijama za proizvodnju šljive u toku je polaganje jaja druge generacije ove štetočine, obaveštava PIS.

U Podunavlju je započeo i proces piljenja larvi, dok se na ostalim područjima očekuje u narednih nekoliko dana.

Na početku piljenja larvi je preporuka primena insekticida koji imaju delovanje i na jaja i na larve:

Coragen 20 SC (a.m. hlorantraniliprol) u koncentraciji 0,016- 0,02%.

Zaštita bresaka i nektarina

Na području Srbije, u toku je berba ranih sorata bresaka i nektarina. Srednje i kasne sorte se nalaze u fazi od plod oko 70% krajnje veličine (BBCH 77) do obojavanje ploda skoro završeno (BBCH 85).

Vizuelnim pregledom bresaka i nektarina utvrđeno je prisustvo jaja i ispiljenih larvi druge generacije breskvinog smotavca (Cydia molesta) kao i odraslih jedinki i larvi tripsa (Thysanoptera).

Ove štetočine pored toga što prouzrokuju direktne štete na plodovima usled ishrane, mogu biti i ograničavajući faktor prilikom izvoza ukoliko se utvrde u ili na plodovima zbog karantinskog statusa koji imaju u zemljama gde se izvozi naše voće.

Preporuka je pregled zasada bresaka i nektarina na prisustvo navedenih štetočina i po potvrdi njihovog prisustva, primena insekticida Exirel (cijantraniliprol) u koncentraciji 0,075 – 0,1% (karenca 7 dana).

Prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite strogo treba voditi računa o karenci primenjenih preparata i pridržavati se uputstva za upotrebu pesticida.

Kod ranog sortimenta gde je berba u toku ne treba primenjivati hemijske mere zaštite.

Izvor: PIS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede