Konzervacija prskalice je najvažnija mera održavanja pre zime

punjenje prskalice

Kako konzervirati prskalicu i sačuvati je od eventualnih oštećenja?

Kupovina pogonske ili priključne poljoprivredne mehanizacije neretko za prosečnog poljoprivrednika sa ovih prostora znači i značajno izdvajanje iz budžeta gazdinstva za ove namene ili pak, nepopularno, zaduživanje. Baš zbog toga većina poljoprivrednika čuva svoju mehanizaciju tako što je redovno održava, servisira, čisti i konzervira za period kada mašine „odmaraju“.

Konzervacija prskalica je vrlo značajna, jer ostatak tečnosti u delovima prskalice može tokom zime zamrznuti i dovesti do neželjenih posledica. Kako konzervirati  prskalice i izbeći oštećenja, podseća nas Željko Lazić dipl. inženjer PSSS.

Prva radnja koju treba obaviti pre skladištenja je detaljno čišćenje i pranje.

Čišćenje i pranje prskalice

Posebnu pažnju treba obratiti u izboru mesta za pranje zbog otpadnih voda koje sadrže i određeni procenat hemikalija koje mogu ugroziti životnu sredinu.     

Posle pranja spolja treba detaljno oprati rezervoar prskalice kao i kompletan sistem creva. Količina vode za ispiranje treba da iznosi oko 10 % zapremine rezervoara. Preporučuje se pranje iz tri puta sa mogućnostima dodavanja određenih sredstava za pranje po preporuci proizvođača. Nakon prvog pranja vodu bi trebalo prosuti po već tretiranom polju jer mala koncentracija hemijskih sredstava ne bi dodatno štetila već tretiranim biljkama.     

U toku zime kada su temperature niske može doći do smrzavanja vode u prskalici, jer i pored pražnjenja prskalice određena količina uvek ostane u sistemu i može doći do neželjenih posledica prilikom smrzavanja. Zato treba dodatno ispustiti vodu iz sistema i rezervoara svugde gde je to tehnički moguće, savetuje Lazić.    

Konzervacija prskalice najsigurnija zaštita 

Najsigurnija mera je konzervacija kada u sud za sipanje hemije dodate sredstvo protiv smrzavanja s tim što treba zatvoriti ventile sekcija kako se ne bi gubila tečnost. Puštanjem prskalice u rad vrši se mešanje antifriza sa zaostalom vodom u sistemu u trajanju 2-3 minuta, a zatim se promeni položaj usisnog ventila kako bi se povukla voda iz preostalih creva na usisnoj strani. Isti postupak ponoviti i sa ostalim ventilima jer se tako omogaćava mešanje antifriza u celom sistemu prskalice.     

U poslednjoj fazi konzervacije potrebno je zatvoriti glavni potisni ventil kako bi se pritisak u sistemu podigao i tako aktivirao sigurnosni ventil. Kada je potisni vod u potpunosti procirkulisao smatra se da je konzerviran.

Na kraju ostaje propuštanje mešavine vode i antifriza kroz sekcije za prskanje. Grane treba da budu otvorene, ventili sekcija zatvoreni, a u koliko ima na grani višestruke nosače dizni potrebno je otvoriti samo krajnje dizne na svakoj sekciji, podseća Lazić.

Konzervacijom je prskalica osigurana od smrzavanja i istovremeno sve gumene zaptivke su za vreme mirovanja u vlažnom stanju.

Sa prskalice obavezno skinuti manometar, jer u njegovoj cevi uvek ostane malo vode koja može da smrzne i izazove oštećenje manometra.

Na kraju kada dođe proleće izvršiti dekonzervaciju prskalice, a ispuštenu tečnost treba prihvatiti u neki sud jer se može ponovo koristiti za konzervaciju sledeće godine.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede