Zeolit kao apsorbent mikotoksina

krave u staliii

Zeolit ima sposobnost da veže za sebe samo otrovne materije, dok vitamine i druge hranljive materije ostavlja nedirnute. Koristi se i za silažu.

Zeoliti su prirodni minerali koji deluju kao apsorbenti mikotoksina. Mikotoksini su proizvod različitih plesni koji se nalaze u plesnivoj stočnoj hrani. Oni imaju štetno dejstvo na proces proizvodnje mleka, zdravlje kako ljudi tako i životinja, kao i reprodukciju grla i predstavljaju veliki problem intezivnoj stočarskoj proizvodnji.

Plesni stvaraju mikotoksine (otrove), koji dovode do pada imuniteta grla, a samim tim se susrećemo sa oštećenjima jetre i bubrega, smanjenjem prirasta, čestim prolivima i slabim kostima.

Do danas je otkriveno oko 50 prirodnih zeolitskih minerala, dok ih je sintetisano oko stotinu. Našli su veliku primenu u stočarstvu, a najviše u govedarstvu. Dodaju se u stočnu hranu jer poboljšavaju njenu iskorišćenost, smanjuju bolesti kod životinja i pozitivno utiču na prirast. Zeolit ima sposobnost da veže za sebe samo otrovne materije, dok vitamine i druge hranljive materije ostavlja nedirnute.

Organski modifikovan mineralni adsorbent mikotoksina (minazel plus) na bazi prirodnog zeolita dao je veoma dobre rezultate, jeftin je i ekološki prihvatljiv. Dodaje se ručno ili pomoću rasturača za mineralna hraniva u količini od 0,2 procenta (2 kg/t silirane mase). Našao je primenu u otežanim uslovima siliranja, kod čestih prekida siliranja, kada je povećana vlažnost, kao i prisustvo plesni u zelenoj masi. Stvara bolje uslove za mlečno kiselinsko vrenje, a time i optimalnu kiselost silaže.

Ljiljana Ćurčić, inž. poljoprivrede

psss.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede