Zarazne bolesti svinja – Kako da prepoznajemo neke od simptoma?

svinja sajam

Zarazne bolesti svinja

Crveni vetar (vrbanac)

Akutna zarazna bolest, kod svinja starosti 5-12 meseci. Izaziva, između ostalog i karakteristične promene na koži.

Uzrokuje je gram pozitivna bakterija Erysipelotrix rhusiopathiae. Veoma je rasprostranjena u prirodi i nalazi se svuda gde su raspadnuti produkti živih materija. E. rhusiopathiae se nalazi kao saprofit u organizmu zdravih svinja, na tonzilama, limfnim čvorovima slezine, digestivnog trakta itd.

Simptomi bolesti su visoka temperatura, uz koju se javlja velika žeđ, povraćanje, na koži se pojavljuju okrugli ili oblika kvadrata crveni pečati. Često nastupa septikemija (sepsa) ukoliko životinja leži. Bolest može potrajati nekoliko nedelja, praćena slabošću, krastama na telu, a često i oduzetošću zadnjeg dela tela.

Primenjuje se terapija antibiotikom-penicilinom, a životinju je potrebno izolovati, izvršiti dezinfekciju štala i dvorišta. Oboljenje se posebno javlja u letnjim mesecima.

Aujeskijeva bolest – Lažno besnilo

Zarazna virusna bolest (Herpes virus) može se javiti kod mnogih životinja, ali se bolest masovno javlja kod svinja. Inkubacija traje 1-10 dana, kod prasića do 10 dana starosti. Javlja se drhtanje mišića, gubitak glasa, okretanje oko zadnjih nogu i pena na ustima. Ukoliko nema nervnih znakova bolest može da traje i do dve nedelje. U suprotnom, uginuće prasića se može dogoditi tokom jednog dana.

Što se tiče simptoma kod tovnih svinja, karakterističan je sedeći stav i teško disanje. Međutim, iako ovu bolest prati karakterističan svrab, toga kod svinja nema.

Preventiva je najbitnija, obzirom da za ovu bolest nema leka.

Trenutno ne postoji terapija za lažno besnilo, bolesne životinje se kao i u slučaju crvenog vetra izoluju, a prostor se dezinfikuje živom sodom.

Preventivno se svinje mogu vakcinisati, pri tom ukoliko se vakcinše steona krmača, antitela se mogu preneti kolostrumom na prasiće. Ukoliko je to slučaj, prasići se vakcinišu sedam dana nakon odbijanja.

Transmisivni gastroenteritis svinja (TGE)

Ovo je veoma prenosiva zarazna bolest koju izazivaju Corona virusi.

Mogu da obole sve starosne dobi svinja, naročito su osetljivi prasići mlađi od 5 dana, te se neretko dešava da krmača i tek oprašeni prasići obole. Zbog brzog prenosa bolesti, kod prasića od 10 dana se prvo javlja povraćanje, proliv, a posle toga dolazi do uginuća.

Bolest se javlja uglavnom od decembra do aprila.

Infekcija se najčešće unese i samim tim i proširi, zaraženom životinjom u zdravo stado.

Virus se izlučuje kroz izmet i može da preživi i na niskim temperaturama, ali je osetljiv na jedinjenja na bazi joda, kvarterni amonijum i peroksidna jedinjenja. Kod utvrđivanja prisustva virusa se može koristiti PCR izmeta.

Simptomi bolesti su dijareja i povraćanje kod osetljivijih životinja. Kod odraslih svinja se može primetiti gubitak apetita, slabost, sivkasto obojena dijareja intenzivnog mirisa, ali se normalno oporavljaju u roku od 5 do 7 dana. Smrtnost od TGE-a je niska, ali je ovo veoma prenosiva bolest creva.

Poseban lek ne postoji. Za vreme bolesti, svinjama treba obavezno obezbediti lak pristup vodi, kako ne  bi došlo do dehidracije. U preventivi i u toku bolesti jako je važno redovno čišćenje obora, dobra drenaža otpada i nekontaminirana hrana.

Pripremila: Svetlana Stanković Avakumović

PREPORUČUJEMO: Prašenje krmača i kako pomoći životinji ako nastanu problemi

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede