Veća cena, pa prodaja – okupljanje stočara u Utrinama

telici

Poruka tovljača junadi: Veća cena, pa prodaja – okupljanje stočara u Utrinama

Ovog vikenda, po preporuci prve Proizvodne grupe tovljača junadi da se zbog nepovoljne cene žive vage obustavi prodaja, pridružila se i Unija poljoprivrednika iz Sremske Mitrovice, koja ima svoje ogranke u dvadesetak opština u Srbiji.

– Izvoz junećeg mesa u pojedine zemlje je ugovoren ili obećan bez potpune analize stanja u tovnom govedarstvu, što i nije greška, jer sada, posle više decenija, znamo kupca i koliko robe mu je potrebno, ali ne možemo da prihvatimo cene gde samo nakupci i izvoznici zarađuju – kaže Đurić i tvrdi da je realna cena za kvalitetnu junad 2,35 -2,50 evra/kg.

– Potražnja je veća od ponude, jer preporučujemo obustavu najmanje 15 dana dok nakupci ne shvate da više nismo samo dobra sirovinska baza klaničarima – kaže Đurić.

On se plaši da bi moglo doći i do uvoza argentinske junetine, ali ne  tako brzo, što bi unazadilo odlične državne mere prema tovnom govedarstvu.

Informacije koje su stigle sa severa Bačke u našu redakciju pokazuju da su nakupci sa juga, jer su ih stočari u Mačvi, Sremu i južnom Banatu odbili kao kupce zbog niske cene, u subotu za junad prve klase stočarima u okolini Subotice nudili 2,15 evra/kg, što su oni odbili kao valjanu ponudu.

Ovih dana u Vojvodini i Mačvi osnovaće se dve ili četiri Proizvodne grupe tovljača junadi, a za sutra je zakazano okupljanje uzgajivača tovnih rasa u Utrinama, u organizaciji Udruženja „Kasum”. Očekuje se dolazak oko 100 proizvođača iz Vojvodine, predstavnika stočarskih udruženja iz Mađarske, kao i učešće predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Izvor: agroservis.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede