Ptičji grip je zarazna bolest ptica koju uzrokuje visoko patogeni soj virusa (podtip H5N1).
Širenje zaraze je direktnim ili indirektnim kontaktom domaće živine sa divljim i vodenim pticama. Prouzrokuje ekonomske gubitke, a stopa umiranja obolelih ptica i živine je čak do 70 odsto. Do infekcije dolazi direktnim ulaskom virusa u konjunktivu, nos i dušnik.
Kako se prenosi ptičji grip?
Izvori i putevi infekcije su:
- Izmet
- Zaražena sredina/vodena površina
- Kontaminirana oprema/vozila
- Jaja i meso
- Izlučevine
- Leševi / žive zaražene jedinke
- Štetočine (insekti, glodari, mačke itd.)
- Krv
- Zaražena odeća/obuća
Zaštita
Dobra higijena je osnova zaštite živine. Pranje ruku, nošenje lične zaštitne opreme, namenske odeće, dezinfekcija vozila i opreme. Sprovesti i zatvaranje ptica uz izbegavanje supstanci koje privlače ptice, suzbijanje štetočina. Neophodno je izbegavanje zaražene sredine, kontakt sa leševima. Njih treba propisno ukloniti. Važno je ograničiti kretanja na gazdinstvu.
Simptomi
- Iznenadna visoka smrtnost u jatu
- Respiratorni simptomi (kijanje, dahtanje, kašljanje)
- Izlučevine iz očiju, nosa ili usta
- Edem lica i cijanoza kreste i podbradnjaka
- Dijareja
- Krvarenje kože na nogama, grudima
- Smanjena nosivost jaja
- Iskrivljen vrat, krila ili noge paraliza krila ili nogu
Šta uraditi u slučaju sumnje na ptičji grip?
- Uzgajivači živine bi u slučaju sumnje da na farmi imaju avijarnu influencu trebalo da sprovedu sledeće postupke:
- Dekontaminirati radnike, odeću, obuću i opremu u živinarniku
- Odmah obavestiti veterinara ili veterinarskog inspektora
- Napustiti živinarnik
- Ne posećivati druge farme sa živinom i pticama
- Ne premeštati, prodavati, niti jesti meso i jaja od živine sa farme
- Voditi evidenciju o bolesnim i mrtvim jedinkama
Osnovni principi biosigurnosti
Izolacija, kontrola, higijena, pravilan uzgoj i trgovina su osnovni principi biosigurnosti na farmama.
Izolacija, kontrola, higijena
- Držanje živine u objektima u kojima je živina zaštićena od kontakta sa prenosiocima bolesti – druge živine, divljih ptica i životinja, ljudi, kontaminirane hrane i vode;
- Kontrola kretanja, ulaska i izlaska ljudi, životinja, opreme i vozila;
- Nedozvoljavanje pristupa farmi neovlašćenim osobama;
- Određivanje obaveznog parkiranja izvan proizvodnih objekata vozilima koja se ne koriste za rad na farmi;
- Rad od zdravih ka bolesnim, od mladih ka starim pticama;
- Nedozvoljavanje pristupa farmi trgovcima živinom;
- Na farmi ne sme biti stajaće vode;
- Redovno čišćenje, pranje i dezinfekcija objekata, opreme, vozila i ljudi;
- Korišćenje posebnih radnih odela i obuće za radnike za svaki proizvodni objekat;
- Postavljanje dez-barijera na ulasku u proizvodne jedinice;
- Čišćenje, pranje i dezinfekcija praznih živinarnika i kaveza između jata;
- Program kontrole glodara i štetočina.
Pravilan uzgoj i trgovina
- Praktikovanje sistema proizvodnje„sve napolje, sve unutra”;
- Rad od zdravih ka bolesnim, od mladih ka starijim jedinkama;
- Obezbeđivanje optimalnih uslova, temperature, hrane, vode i prostora;
- Preventiva i zdravstvena zaštita;
- Držanje različitih kategorija i vrsta živine odvojeno;
- Odstranjivanje uginulih jedinki najmanje 2puta dnevno;
- Izolacija bolesnih jedinki;
- Vrata od živinarnika treba da budu zatvorena i po potrebi zaključana;
- Vazduh iz jednog objekta ne treba da ide u drugi;
- Radnici na farmi ne bi trebalo da drže i uzgajaju živinu na svom gazdinstvu;
- Ne nabavljati živinu nepoznatog zdravstvenog stanja ili sa područja na kojem je postavljena sumnja ili potvrđena bolest ptičjeg gripa;
- Novonabavljenu živinu ostaviti u karantinu (izolaciji)dve nedelje;
- Prikupljanje i sortiranje jaja vršiti u plastičnoj, a ne u kartonskoj ambalaži. Kartonsku ambalažu za jaja ne vraćati sa pijace;
- Prodaju živine i jaja vršiti izvan proizvodnih objekata;
- Farma mora da bude ograđena.