Koke nosilje – O ishrani i napajanju

koke nosilje

U praksi hrana za koke nosilje koje su u eksploataciji treba da sadrži 16 do 17% sirovih proteina. Za nosilje opasnije ako nemaju vodu nego hranu

Od svih činioca od kojih zavisi intenzitet proizvodnje konzumnih jaja ishrana nosilja zauzima centralno mesto. Za ishranu koka nosilja neophodno je da se koriste sirovine odličnog kvaliteta. Ishranom je neophodno zadovoljiti njihove potrebe za energijom, proteinima,mineralima, vitaminima, kako ne bi gubile masu tela, i što je najvažnije dale maksimum u nošenju jaja, poručuje dipl. inženjer poljoprivrede Predrag Jokić.

kokoske na farmi

Koke nosilje se u toku dana hrane 3-4 puta

U ishrani koka danas se koriste kompletne smeše koje su proverene, tako da zadovoljavaju sve potrebe nosilja držanih u najintenzivnijim uslovima. Kao energetska hraniva u ishrani koka nosilja koriste se kukuruz, pšenica i ovas, dok se od proteinskih hraniva koriste sojina sačma, suncokretova sačma, sojin ekstrudat i stočni kvasac. Kako bi se obezbedile potrebe za vitaminima i mineralima neophodno je koristiti i vitaminsko mineralni dodatak. U praksi hrana za koke nosilje koje su u eksploataciji treba da sadrži 16 do 17% sirovih proteina.

Ishrana koka treba da bude po volji i da se u toku dana hrane 3-4 puta. Potrebno je tokom perioda nošenja povremeno kontrolisati telesnu masu koka i prema tome uskladiti nivo ishrane. Posebna pažnja treba da se posveti rasuru hrane obzirom na veoma skupu hranu i činjenicu da 60 do 70% trškova proizvodnje jaja pripada hrani, napominje savetodavac PSSS Jokić. Iz ovog razloga hranilice ne treba prepunjavati i hrana u valovima treba da zauzme jednu trećinu dubine hranilice, a neispravne valove za hranu odmah popraviti, jer se na taj način najmanje rastura i prosipa.

Prosečna dnevna potrošnja hrane po nosilji u eksploataciji kreće se od 118 do 128 grama, pri čemu količina iste zavisi od starosti koke, rase i mase jaja.

Svakodnevna kontrola sistema za napajanje

Pored hrane i voda je veoma važan faktor u proizvodnji konzumnih jaja, jer je za nosilje opasnije ako nemaju vodu nego hranu, ističe Jokić. Ukoliko se nosilje ne napajaju dovoljno su sitnija, a ako nemaju pristup vodi vrlo brzo prestaje nošenje jaja. Ukoliko im se obezbedi dovoljno vode brzo će se oporaviti i povratiti. Stoga je neophodna svakodnevna kontrola sistema za napajanje.

Ako se radi o baterijskom sistemu napajanje je pomoću automatskih pojilica, takozvanih nipli. Ovaj sistem omogućava da je voda u svakom momentu sveža i čista, da se ne prosipa i da ne isparava. U svakom kavezu sa 5 nosilja nalazi se po jedna nipla. Dnevna potrošnja vode po koki iznosi oko 250 cm³.

Preporučujemo: Kako sprečiti klucanje perja kod koka nosilja?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede