Претрага
Претрага

Ishrana ovnova i koliko vode je potrebno ovcama

Potrebe u hranljivim materijama kod ovnova zavise od TM grla i intenziteta iskorišćavanja. Osnov ishrane može biti ispaša, seno, silaža, repa i sl. Odgovorni farmeri...

Galenika

Potrebe u hranljivim materijama kod ovnova zavise od TM grla i intenziteta iskorišćavanja. Osnov ishrane može biti ispaša, seno, silaža, repa i sl.

Odgovorni farmeri vode računa da njihove životinje budu site i da jedu hranu u formi koja im dozvoljava da iskažu prirodne navike u ishrani i zadovolje svoje potrebe.

Obrok koji im se nudi mora da bude izbalansiran prema potrebama određene kategorije životinje.

Životinje ne treba hraniti mimo njihove volje, već hrana treba da bude pred njima u hranilicama. 

Kako hraniti ovna u periodu pripusta? Primer obroka daje Goran Joksić, dipl. inženjer poljoprivrede PSSS.

Ishrana ovnova

Potrebe u hranljivim materijama kod ovnova zavise od TM grla i intenziteta iskorišćavanja.
 
Sa pripremama za sezonu parenja treba početi 6-8 nedelja pre početka sezone.
 
Ovim pripremama treba posvetiti posebnu pažnju zato što ovnovi izgube u telesnoj masi tokom sezone parenja.
 
Osnov ishrane može biti ispaša, seno, silaža, repa i sl.
 
U pripremi se daju i koncentrovana hraniva. Ovas je posebno dobro hranivo za priplodna grla.

Primer obroka za ovna

Primer: obrok za ovna od 100 kg TM koji u periodu pripusta ima 2-3 skoka dnevno: 
– seno trava – 0,5 kg
– seno seno leguminoza – 0,5 kg
– stočna mrkva, ili obična mrkva – 0,5 kg
– silaža trava i leguminoza 0,5 kg
– zrnevlje žitarica – 0,6 kg
– cvekla – 0,5 kg
– suncokretova sačma – 0,3 kg
– pšenične mekinje – 0,1 kg
– 2-3 sveža jaja dnevno
– so 
 

Koliko vode je potrebno ovcama? 

U proseku ovcama je potrebno 2-3 litra vode na dan.

Leti su potrebe za vodom 5-6 litara na dan po grlu, a zimi 1,5-2 l.

Na paši se ovce zadržavaju 4-6 sati, a na slabijim pašnjacima i do 10 sati dnevno.

Foto: pixabay.com

 
 
Podeli sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporučeno