Bolesti koza izazvane nedostatkom vitamina i minerala, rahitis i distrofija

bolesti koza

Bolesti koza mogu se sprečiti pravilnom i izbalansiranom ishranom. Nedostatak vitamina i minerala može ozbiljno ugroziti zdravlje koza.

Zbog visoke proizvodnje mleka ishrana koza mora da bude potpuna u pogledu količine i kvaliteta. Nedostatak minerala i vitamina u hrani često dovodi do smanjenja proizvodnje, oboljenja, a ponekad i do uginuća. To naročito važi za podmladak.

Dokazano je da se zbog nedostatka suštinski važnih hranljivih materija u obroku, uglavnom minerala i vitamina, značajno smanjuje otpornost životinje. Koze postaju prijemčljive na razna oboljenja. Najčešća su rahitis i razmekšavanje kostiju, kao i oboljenje mišića mladih životinja (mišićna distrofija).

Bolesti koza

Rahitis

Ovo je oboljenje podmlatka. Nastaje usled nedostatka kalcijuma, fosfora i vatamina D. Kosti su bez ovih minerala mekane, pa dolazi do njihovih iskrivljivanja, zglobovi debljaju a pojavljuje se i hramanje. Kod mlečnih koza dolazi do gubljenja ovih minerala iz kostiju pa se javljaju isti simptomi kao kod rahitisa jaradi.

Da ne bi dolazilo do rahitisa mladih i osteomalacije starih životinja neophodno je da se u hrani uspostavi pravilan odnos kalcijuma i fosfora. Pored ovih minerala obolelim životinjama se daje i vitamin D.

Mišićna distrofija

Mišićna distrofija je takođe bolest mladih životinja. Posledica je nedostatka selena i vitamina E. Rasprostranjena je u pojedinim reonima, najčešće brdsko planinskim, a ispoljava se otežanim i ukočenim kretanjem, ležanjem i teškim ustajanjem.

Bolest nastaje zbog promena u mišićima. Ako promene zahvate i srce, životinja može i da ugine. Iako su životinje obolele apetit im je očuvan.

Oboljenje mišića najlakše je sprečiti ako se kozama u zadnjem mesecu bremenitosti daje selen i vitamin E u vidu injekcija ili oralno.

Ivica Tomić, dipl. inž. stočarstva
PSSS Vranje

Saznajte više o osteomalaciji kod ovaca

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede