Značajno niži prinos kukuruza, a na nekim njivama u Banatu umanjenje čak i do 80 %

kukuruz 22.8.2017. Zrenjanin

Teška godina, ekstremno sušna, gotovo na celokupnoj teritoriji Srbije, a posebno u Banatu. Na nekim njivama umanjen rod kukuruza čak 70-80 % u odnosu na prosečnu godinu.

Prema proceni stručnjaka Instituta za kukuruz „Zemun polje“ prinosi kukuruza će biti između jedne i tri tone po hektaru na teritoriji Srbije, što je znatno niži prinos u odnosu na ono što se očekivalo, rekao je dr Života Jovanović na Danu polja kukuruza, suncokreta i soje koji je na svojim oglednim parcelama kod Zlatice, organizovala Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin.

Jovanović je naglasio da ove godine na poljima kukuruza agrotehničke mere nisu došle do izražaja i da samo kod onih proizvođača kukuruza čije su parcele na nižim terenima gde su više podzemne vode i tamo gde je bilo koliko-toliko padavina, region Sombora i Vrbasa, prinosi kukuruza će biti umanjeni 10-20 % u odnosu na prosečne prinose.

zivota jovanovic zemun polje

dr Života Jovanović

„U Banatu i delu Srema i na većini površina u centralnoj Srbiji prinosi kukuruza će, nažalost, biti umanjeni između 70-80 % u odnosu na prosečnu godinu. Preporuka za proizvođače kukuruza za naredne godine: treba sejati na oko 50 % površina srednje rane hibride i što ranije započeti setvu, već na početku aprila, obzirom da je došlo do globalnih klimatskih promena. Nekim agrotehničkim merama mogu se delimično preduprediti negativni efekti suše: navodnjavanje u toku noći, što ranija setva, redukovanje gustine setve (ne preterivati sa gustinom) i primena mineralnih đubriva“, rekao je Jovanović i dodao da je u ovako sušnim godinama posebno ugrožena stočarska proizvodnja, jer osim što neće biti dovoljno kukuruza nedostajaće i lucerka, crvena detelina… Dakle neće biti dovoljno kabaste hrane. 

U srednjem Banatu prinos kukuruza prepolovljen

Serđo Okolišan, rukovodilac biljne proizvodnje PSS Zrenjanin, ističe da su sušom u srednjem Banatu najviše pogođene opštine Novi Bečej i Zrenjanin. Umanjenje prinosa kukuruza u odnosu na višegodišnji prosek biće oko 50 %, dok će kod soje umanjenje prinosa biti značajnije.

Okolisan Serdjo

Serđo Okolišan

soja 22

Polje soje 22.8.2017. Okolina Zrenjanina

zetva suncokreta 22

Žetva suncokreta u okolini Zrenjanina

Ove godine poljoprivrednici koji su upotrebili punu agrotehniku mogu se nadati koliko toliko „normalnim“ prinosima, a oni koji su izbegavali osnovno đubrenje i đubrenje azotom imaće drastično umanjenje prinosa, kaže Okolišan.

Šta o stanju prolećnih useva kažu poljoprivrednici?

Stevan Radovančev, predsednik Udruženja poljoprivrednika Zrenjanin

„Žetva suncokreta je u toku. Prinos je do sada 30-40 % niži od očekivanog. Loš je rod, a i konačnu cenu još ne znamo. Kalkuliše se. Stabljika je suva ima i dosta primesa, pa je i kombajniranje otežano. Što se tiče prinosa kukuruza procenjujem da će u proseku biti oko 3 tone po hektaru. Neki paori su ga kosili za silažu. Berba će početi krajem sledeće sedmice, a kombajniranje ćemo početi kada vlaga padne ispo 14 odsto. Što se tiče šećerne repe, ona više liči na šargarepu nego na repu. Odbacila je lišće. Prognoze su da će biti oko tri vagona po lancu. Počećemo da vadimo sredinom septembra. I ona je u lošem stanju kao i sve ostalo. Mislim da će ovakva situacija uticati i na jesenju setvu. Biće malo robe, paori će se zaduživati i štedeće na primeni đubriva i operacijama obrade zemlje. Vrlo teška godina.“  

Stevan Radovancev 2017

Stevan Radovančev

Vigo Mihalj, ZZ „Budućnost“, Hetin

„Kod  nas je suša najviše pogodila soju i kukuruz. Biće dobro ako budemo imali i dve tone soje po hektaru. Kukuruz smo prošle godine imali oko 10 tona po hektaru, a ove godine biće oko pet tona po hektaru. Suncokret još nismo počeli da kosimo jer smo ga kasnije sejali. Vrlo loša godina za nas i sve koji se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom.“

Vigo Mihalj ZZ Budućnost Hetin

Vigo Mihalj

Željko Mihajlov, Elemir

„Kod nas je jako loše. Više od pola prinosa smo izgubili, a na nekim njivama i do 70 %. Nećemo imati ni tri tone kukuruza po hektaru. Teško ćemo izdržati. Za setvu pšenice moraćemo da se zadužimo. Mislim da država neće proglasiti ovogodišnju sušu za elementarnu nepogodu, pa će i ove godine biti „use i u svoje kljuse“, kao i uvek.“

eljko Mihajlov

Željko Mihajlov

Milenko Čobanov, Kumane

„Očekujem umanjenje prinosa kukuruza za čak 90 %, a suncokreta oko 50 %. Nismo mogli da sprečimo ovakvu katastrofu. Do kraja godine treba da vratim 10.000 evra kredita, ali to neću moći. Moraću da refinansiram kredit, pa kako bude.“

Milenko Čobanov

Milenko Čobanov

Procena posledica suše?

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac je na Danu polja podsetio da je država krenula u izgradnju sistema za navodnjavanje i da to treba nastaviti u narednim godinama. Pozvao je poljoprivrednike da iskoriste i konkurse pokrajinskih fondova kako bi obezbedili vodu za svoje njive, kao i da je i Grad Zrenjanin pomogao poljoprivrednicima kroz konkurse za bušenje bunara.

Santovac je na pitanje novinara da li će Grad Zrenjanin proglasiti elementarnu nepogodu zbog posledica višemesečne suše odgovorio da se očekuje da će do kraja avgusta, ili početka septembra biti završena tačna evidencija o tome kako je suša uticala na proizvodnju i u dogovoru sa Vladom Srbije biće određeni dalji koraci koji su u interesu poljoprivrednika. 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede