Uljanu repicu sejati nakon kiše

uljana repica mala krupno
Savet stručnjaka: Sačekati kišu kako bi se uradila završna priprema za setvu uljane repice i uraditi setvu.

Ratari poslednjih nekoliko godina više površina opredeljuju za setvu uljane repice. 
 
Dr Ana Marjanović Jeromela, naučni savetnik Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu kaže za poljosfera.rs da je zainteresovanost ratara da seju uljanu repicu izuzetno porasla zbog prednosti koje se setvom ove biljke ostvaruju.
 

Dobar prinos, stabilna cena, atraktivna u plodoredu

„Zainterosovanost je izuzetno porasla, s obzirom na prednosti gajenja uljane repice. Prvenstveno njena ozimost i uskoreda setva doprinose njenoj atraktivnosti u plodoredu, a presudno za odluku proizvođača je, svakako, dobar prinos i stabilna otkupna cena, kao i sve bolja edukacija proizvođača i raspoloživost mašina za obradu zemljišta, setvu i žetvu repice“, smatra Marjanović Jeromela.
 
Prema podacima Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica „Žita Srbije“, u vegetacionoj sezoni 2016/2017. uljana repica je na njivama u Srbiji zasejana na 16.911 ha, a ostvaren je prosečan prinos od 4,3 t/ha. 
 

Sačekati kišu, pa onda obaviti setvu uljane repice

Uslovi za proizvodnju nisu u poslednjoj sezoni bili povoljni za proizvodnju uljane repice, podseća Marjanović Jeromela. Prošlogodišnju setvu je pratila suša, zima je bila suva uz golomrazicu i niske temperature krajem zime, pa sneg u aprilu i oluje i grad u maju.
 
Da li će se ponoviti prethodna sezona? Scenario pred setvu uljane repice liči na onaj prošlogodišnji, jer je i ovog septembra zemlja u koju treba položiti seme suva.
 
„Sačekati kišu kako bi se uradila završna priprema za setvu i tada uraditi setvu. Po potrebi valjati pri i posle setve (zavisi od tipa sejalice, stanja i pripreme zewmljišta…). Dubina setve ne treba da bude veća od 2 cm jer sitno seme sporo i teško niče na većoj dubini. Normu setve povećati za 10 %. Od presudnog značaja je obezbediti dobar kontak semena sa zemljištem“ savetuje Marjanović Jeromela. 

U Institutu za ratarstvo i povrtarstvo kupcima su na raspolaganju još izvesne količine hibrida NS Ras, kao i sorti Zorica, Jasna i Zlatna. Sortiment je selekcionisan u našim uslovima proizvodnje, gde vrlo često u vreme setve imamo vrlo visoke temperature i manjak padavina, kaže naša sagovornica.

O sklopu biljaka i potrebnoj količini semena uljane repice

Setva uljane repice je izuzetno važna agrotehnička mera koja određuje kasniji razvoj biljaka, pa i prinos.
 
Sklop biljaka na polju treba da bude optimalan, preporučen od strane semenske kuće i oplemenjivača, kreatora sorte.
 
Preredak sklop daje jače razgranate biljke, ali i otvara prostor za razvoj korova. Pregust usev rezultira slabijom, tanjom stabljikom sklonom poleganju. Zbog toga je neophodno da se za svaku sortu odredi potrebna količina semena za setvu. 
 
Uljana repica se seje u redove sa razmakom od 20-30 cm. U našim agroekološkim uslovima smatra se da 70% zasejanih semena iznikne.
 
U toku zime može da propadne do 30 %. Potrebna količina semena, zavisno od sorte, kreće se od 4-5 kg/ha i treba osigurati 70-85 biljaka po m 2 posle nicanja ili 55-65 biljaka po m 2 u žetvi.
 
Potrebna količina semena za hibrid, u uslovima ekstremne suše i nedovoljno kvalitetne pripreme zemljišta, je oko 4 kg/ha i treba osigurati 60-65 biljaka po m 2 posle nicanja, odnosno 50-55 biljaka po m 2 u žetvi. Kvalitetno, deklarisano seme je osnovni preduslov uspešne proizvodnje.
 
 
 
 
 
 
 
 
Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede