Tretman semena kukuruza, suncokreta i soje

tretman semena

Primenom Agrounik tehnologije za tretman semena poljoprivredni proizvođači dobijaju velike benefite sa malo ulaganja.

Klijanje i nicanje kod kukuruza određuje broj potencijalnih klipova na parceli. Izbijanje prvog pravog lista iznad površine zemlje je karakteristika ove faze i biljka nastavlja svoj razvoj izduživanjem mezokotila. Zato je važno nadoknaditi auksine izgubljene nicanjem semena da bi biljka imala bolji početni porast, jači korenov sistem, bolje izduživanje ćelija i organa, ujednačeno nicanje, a samim tim i lakši prolazak kroz ostale fenofaze. Sve ovo se postiže tretiranjem semena Slavolom S koji sadrži prirodne auksine pri čemu se stiču svi uslovi za jaku i stabilnu biljku.

Primena: 250 ml Slavola S pomešati sa vodom i tretirati hektarsku normu semena.

Za tretman soje koriste se mikrobiološki inokulanti koji sadrže bakterije azotofiksatore. Koren soje ima veliku adsorpcionu moć, jer se sastoji od čvrstog vretenastog korenja na kojem se nalaze kvržice u kojim žive bakterije azotofiksatori. Ove bakterije žive u simbiozi sa biljkom i snadbevaju je azotom, dok od biljke zauzvrat uzimaju ugljene hidrate. Zato je vrlo bitno odraditi inokulaciju semena soje azotofiksatorima.

slavol

Slavol za soju predstavlja tresetni inokulant za tretman semena soje bakterijama koje fiksiraju azot i obrazuju kvržice u korenu, pri čemu se tretman semena radi neposredno pre setve.

Primena: Sadržaj kesice rastvoriti u 250 ml vode ili Slavola S i izmešati sa količinom semena za 1 ha.

Rizol za soju je tečni inokulant za tretman semena soje. Sadrži bakterije koje prodiru u koren biljke i formiraju kvržice. Rizol za soju je visoko sofisticiran proizvod jer sadrži tečni nosač koji omogućava opstanak bakterija na semenu duži vremenski period, pri čemu tretman semena može da se odradi 3 meseca pre setve.

Primena: Sadržaj bočice pomešati sa 250 ml vode ili Slavola S i izmešati sa 100 kg semena.

Dipl. inženjer poljoprivrede Milica Baloš, stručni saradnik za ratarstvo i povrtarstvo

Preporučujemo: Soja u plodoredu, dobri i lošiji predusevi

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede