Strip-till – održiva agrarna praksa koja se primenjuje i na našim njivama

Strip till Polja suncokreta u Kumanu Foto Nestle Bosko Karanovic

Korišćenje strip-till tehnologije obrade zemljišta doprinosi racionalizaciji troškova koje savremena konvencionalna proizvodnja ratarskih useva iziskuje

Regenerativna poljoprivreda jedna je od najvažnijih globalnih inicijativa kompanije Nestlé koja za cilj ima unapređenje zdravlja zemljišta, zaštitu biodiverziteta i očuvanje životne sredine. Nastavljajući putem regeneracije, kompanija je u program uključila lokalne uzgajivače suncokreta, koji u uzgoju ove važne sirovine koriste specijalnu tehniku plitke obrade tla – strip-till. O samoj tehnici, kao i dobrobitima primene regenerativnih principa u poljoprivredi, pričali smo sa Branimirom Popovom iz firme Prime Trinity iz Vršca, koja je zadužena za implementaciju strip-till-a i obučavanje lokalnih poljoprivrednika o ovom, za njih novom, pristupu obrađivanja zemljišta.

Branimir Popov Prime Trinity Foto Nestle Bosko Karanovic
Branimir Popov, Prime Trinity (Foto – Nestlé, Boško Karanović)

Strip-till

Nestlé je nedavno u polju suncokreta u selu Kumane nadomak Novog Bečeja predstavio širenje programa regenerativne poljoprivrede i na lokalne proizvođače suncokreta koji ovu biljku već obrađuju strip-till Možete li nam reći šta ona tačno podrazumeva i kakvu ulogu u svemu tome ima Prime Trinity?

Strip-till podrazumeva minimalnu obradu tla, odnosno plitko oranje, kako bi se očuvalo zdravlje zemljišta i u njemu zadržale velike količine organske materije. Ova tehnika čuva tle i od erozije, a semenu je omogućen bolji kontakt sa zemljom koja mu je izvor hrane i vode. Firma za koju ja radim, Prime Trinity, integrator je ovog projekta i mi smo zaduženi za neposrednu implementaciju ove tehnologije obrade na parcelama, sprovođenje setve i nadgledanje projekta na godišnjem nivou, dok istovremeno obučavamo buduće korisnike strip-till tehnologije, u ovom slučaju agronomski tim kompanije Raca d.o.o. Kako je u pitanju jedna od regenerativnih praksi, a Nestlé je kompanija koja je našoj zemlji predstavila program regenerativne poljoprivrede, logično je došlo i do lepe saradnje sa njima.

Koje su prednosti primene strip-till tehnike obrade tla za poljoprivrednike i kako ona doprinosi zaštiti životne sredine i očuvanju poljoprivrednog zemljišta?

Izdvojio bih dve ključne prednosti korišćenja strip-till tehnologije obrade zemljišta:

Ekonomske, koje se pre svega ogledaju u drastičnoj racionalizaciji troškova koje savremena konvencionalna proizvodnja ratarskih useva iziskuje. Umesto 50, potrošnja je svega 14-15 litara dizela po hektaru do trenutka setve. Broj motočasova rada mašina je do 80% manji, što znači da jednom kupljen traktor, umesto predviđenih 5 godina i 8.000 motočasova rada, sada iste motočasove rada postiže za 12-15 godina. Uz to, jedan operater može u potpunosti upravljati znatno većom površinom nego što je to slučaj sa konvencionalnom obradom, a efikasnije se borimo i protiv korova. Ono što je sa ekonomske strane možda i najvažnije jeste značajno umanjenje primene PK đubriva, uz zadržavanje istih prinosa. Danas, sa 50% manjom normom PK đubriva u strip-till-u postižemo identične efekte kao na parceli koja se konvencionalno obrađuje sa primenom 100% količine istog đubriva.

Društveno-odgovorne, jer kroz očuvanje zemljišta mi čuvamo životnu sredinu, tako što zemlja obrađena korišćenjem ove i sličnih održivih agrarnih praksi emituje daleko manje gasova sa efektom staklene bašte. U decenijama pred nama, ovo će biti ključno za postizanje klimatske sigurnosti, ali i one koja se tiče snabdevenosti hranom, što je jedan od najvećih izazova koji očekuje celu planetu u ne tako dalekoj budućnosti.

Obrada zemljišta u trakama predstavlja jedan od principa regenerativne poljoprivrede, koja se, zahvaljujući naporima kompanije Nestlé, već treću godinu zaredom sprovodi u našoj zemlji. Da li ona predstavlja uspešan recept za obnavljanje ispošćenih srpskih oranica i da li možemo očekivati da će u budućnosti postati redovna praksa u domaćem agraru?

Posmatrano iz ugla farmera, smatram da neće svi implementirati ovu praksu u narednim decenijama. Međutim, oni koji se odluče na taj korak na vreme biće oni koji će preživeti tranziciju koja nam se sprema. Odgovorne kompanije poput Nestlé-a na vreme su ovo prepoznale, svesne da će u ne tako dalekoj budućnosti snabdevenost kvalitetnom hranom biti veoma važno globalno pitanje, te je uvođenje regenerativnih praksi na domaće njive nešto što nas iz struke posebno ohrabruje.

Posmatrano iz ugla zajednice i postavljenih klimatskih ciljeva do 2050. godine, biće neophodno sprovesti dodatne održive mere u obrađivanju kako bi se degradacioni procesi zaustavili, a obnavljanje zemljišta konačno započelo. Akcenat će biti na biološkom pristupu u kombinaciji sa sistemima obrade poput strip-till-a i no-till-a. To praktično znači da će značajno mesto zauzeti strip-till u kombinaciji sa pokrovnim usevima (takozvani regenerativni strip-till) i biološkim preparatima, uz sve veća ograničenja primene mineralnih đubriva i pesticida. U skladu sa tim, samo spremni i edukovani farmeri će opstati.

Šta je presudno uticalo na to da Prime Trinity sklopi partnerstvo sa Nestlé-om kao najvećom prehrambenom kompanijom na svetu?

Nestlé kao najveći svetski proizvođač hrane je konkretnim primerom i otpočinjanjem ovog projekta pokazao šta znači društvena odgovornost. Kao i za sve u životu, tako i za projekte – ako želite da uspete, morate sastaviti najbolji tim koji je sposoban da projekat uspešno realizuje. Naše desetogodišnje iskustvo, više od 4.000 hektara koje smo obradili od Vranja, preko Čačka i Kladova, sve do Subotice, prikupljeni i obrađeni podaci o efektima strip-till sistema obrade kako u sušnim, tako i u kišovitim godinama, i sa različitim tipovima zemljišta nas je tehnički kvalifikovalo za obavljanje ovog kompleksnog projekta.

Takođe, verujemo da se našim partnerima iz kompanije Nestlé dopao i naš agilan pristup rešavanju problema, kao i sposobnost osmišljavanja novih projekata u oblasti regenerativne poljoprivrede o kojima će se tek pričati.

S obzirom na to da ste u slobodno vreme Vi i Dr Agro, možete li nam reći da li možemo očekivati neki novi video posvećen temi regenerativne poljoprivrede na Vašem Jutjub kanalu i koliko je zapravo važno na jedan inovativan način obrazovati poljoprivrednike u našoj zemlji o ovoj temi?

Svakako, ove godine ćemo imati veliki projekat na nekoliko hiljada hektara u različitim sistemima obrade (strip-till, regenerativni no-till, regenerativni strip-till). Planiramo sistematsko snimanje i praćenje tokom cele sezone 2023/2024, pa će, u skladu sa tim, Dr Agro dobiti potpuno novu dimenziju. Verujemo da će sezona 2023/2024. vratiti Dr Agro vlog na mesto koje je imao davne 2017. godine, kada je prvi krenuo sa promovisanjem ove tehnologije u zemlji.

Preporučujemo i ovu temu: Vodič u nove propise za organsku proizvodnju

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede