Obratiti pažnju na skladištenje kukuruza kako bi se sprečila sinteza mikotoksina

skladistenje kukuruza

Važno pravilno skladištenje kukuruza ovogodišnjeg roda. Gljive prisutne na klipovima u povoljnim uslovima nastavljaju svoj razvoj i u skladištu.

Na više terena Regionalnih centara Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja izvršeni su pregledi zdravstvenog stanja hibrida kukuruza ranih, srednjih i kasnih grupa zrenja. Vizuelnim pregledom klipova kukuruza pre berbe uočeno je prisustvo štetnih organizama, saopšteno je na sajtu službe.

skladistenje kukuruza 1
Larva kukuruznog plamenca – Foto: RC Novi Sad

Monitoring merkantilnog kukuruza pred berbu u regionu Novog Sada

RC Novi Sad je na 10 lokaliteta i ukupno 20 parcela na teritoriji Južnobačkog okruga izvršio zdravstveni pregled klipova kukuruza različitih FAO grupa zrenja, radi utvrđivanja prisustva gljiva koje prouzrokuju različite vrste plesni (Fusarium sppAspergillus sppPenicillium sppCladosporium spp), kao i prisustva oštećenih klipova od strane insekata (kukuruzni plamenac – Ostrinia nubilalis i kukuruzna/pamukova sovica – Helicoverpa armigera).

Oštećenja od insekata na klipovima kukuruza kreću se od 0 do 89%. Pored direktnih šteta, insekti svojom ishranom otvaraju put za infekcije različitim vrstama patogena.

skladistenje kukuruza gljive
Kombinovani simptomi na klipu gljiva iz roda Aspergillus spp, Fusarium spp i Penicillium spp – Foto: RC Novi Sad

Rezultati monitoringa pokazali su da su od patogena najzastupljenije gljive iz roda Fusarium spp. Na svakom pregledanom usevu registrovano je prisustvo ove gljive, a procenat zaraženih klipova  kretao se od 5 do 85%. Dugi periodi visokih temperatura i odsustvo padavina tokom ove vegetacione sezone stvorili su povoljne uslove za infekciju i razvoj gljiva iz roda Aspergillus spp. Procenat zaraženih klipova kretao se od 1 do 42%. Procenat klipova sa simptomima gljiva iz roda Penicillium spp kretao se od 1 do 23%, a sa simptomima gljiva iz roda Cladosporium spp od 0 do 9%. Pored direktnih šteta na klipu ove gljive mogu u specifičnim uslovima da sintetišu mikotoksine veoma štetne po zdravlje ljudi i životinja.

S obzirom na visok nivo prisustva, naročito gljiva iz roda Fusarium spp i Aspergillus spp, veoma je važno dalje pravilno rukovanje i skladištenje ovogodišnjeg roda, jer navedene gljive u povoljnim uslovima nastavljaju svoj razvoj i u skladištu.

Saznajte više o Skladištenju kukuruza u cilju sprečavanja pojave mikotoksina

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede