Savet za proizvođače šećerne repe: Gušća setva na ivičnim delovima parcela

setva secerne repe

Gušća setva šećerne repe na ivičnim delovima parcela, kopanje lovnih kanala oko starih repišta i stavljanje insekticida u njih

Preventivne mere kontrole obične repine pipe

Na lokalitetu  Senta, u feromonskim klopkama koje su postavljene na starim repištima, registrovana su imaga sive repine pipe (Bothynoderes punctiventris). Ova štetočina prezimljava kao odrasla jedinka na starim repištima, na dubini od 20-30 cm. Imago se pojavljuje u proleće kad je temperatura zemljišta oko 10°C, a temperatura vazduha iznad 15°C .

Setva šećerne repe je u toku

Preporuka je gušća setva na ivičnim delovima parcela, jer na nižim temperaturama pipa ne leti, i u početku će se hraniti na ovim lovnim pojasevima, gde se može lakše i suzbijati, tretiranjem samo ivičnih delova. Takođe, preporučuje se i kopanje lovnih kanala oko starih repišta i stavljanje insekticida u njih.

Sa porastom temperature, iznad 20°C , repina pipa počinje da leti, masovno leti iznad 25°C, a onda su ugroženi svi delovi parcele.

Za hemijskim tretmanom još nema potrebe, ali preporuka proizvođačima je da svakodnevno obilaze repišta u toku najtoplijeg dela dana i prate pojavu ove štetočine na novoposejanim usevima.

Izvor: PIS

Preporučujemo: Šećerna repa: Primenom odgovarajućih agrotehničkih mera do kvaliteta i prinosa

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede