Saveti za podizanje kvaliteta useva u proleće

prskanje nitrogenius

Biljkama je potrebno pomoći da spremna uđu u period intezivnog porasta i vegetacije. Saveti za podizanje kvaliteta vaših useva 

Pšenica je u jesenjem i zimskom periodu bila izložena raznim izazovima i preprekama u normalnom razvoju, pre svega zbog nedovoljnih količina osnovnih mineralnih đubriva i visoke cene ovog inputa, kao i velikim štetama od glodara u jesenjem i zimskom periodu. Pored toga, zbog izostanka prave zime i niskih temperatura tokom kalendarske zime usev pšenice je u većoj ili manjoj meri bio aktivan u svom razvoju tokom celog ovog perioda. Zbog toga je trošio određene količine hranjivih materija za svoj razvoj i tokom zime. Zbog svega ovoga potrebno joj je pomoći da spremna uđe u period intezivnog porasta i vegetacije.

Biofor active u psenici

Biofor Active je jedan od načina kako ćemo to uraditi. Primenom Biofor Activa, proizvoda kompanije Biofor System, pomoći ćemo pšenici da se na pravi način probudi iz zimskog perioda. Bakterije iz ovog preparata svojom aktivnošću oslobađaju teško dostupne rezerve fosfora i kalijuma iz zemljišta i na taj način bude pšenicu iz zimskog sna. Osim toga prisutnost bakterije Azotobacter u ovim prvim fazama sa jedne strane, dodatno hrani biljku određenim količinama preko potrebnog azota, a sa druge strane sprečava gubitke azota koji je dodat putem đubriva pretežno putem uree u ranom prolećnom periodu.

Biofor Active repica

Ovo je jedini način kako je moguće smanjiti gubitke uree u uslovima ove godine, kada su oni izuzetno loši za primenu ovog đubriva, pre svega zbog visokih temperatura i odsustva padavina koje bi pomogle aktiviranju ovog đubriva. Primenom svega 2 l/ha Biofor Activa na lošijim i manje bujnim pšenicama izazvaćemo njeno pojačano bokorenje i ubrzan razvoj korenovog sistema kako bi stigli one ranije posejane i bujnije useve pšenice.

Preporuka je da primena Biofor Active na ovim pšenicama ide sa valjanjem koje će na ovim loše ukorenjenim usevima poboljšati kontakt sa zemljištem. Na bolje razvijenim i bujnijim usevima iz ranije setve, koji su u svom razvoju već u fazi izlaska iz bokorenja i koji su pokrili zemljište preporučuje se primena preparata Nitrogenius.

Nitrogenius u psenici

Nitrogenius je novije mikrobiološko đubrivo iz palete Biofor System koje se ove godine preporučuje za tretman bolje razvijenih i pšenica koje su bujnije izašle iz blage zime i svojim razvojem potpuno prekrile površinu zemljišta, pošto će na takvim usevima Biofor Active imati ograničeno dejstvo. Nitrogenius je naše rešenje za ishranu azotom kako pšenice tako i ostalih poljoprivrednih kultura.

Sadržajem dva soja Azotobacter-a postiže se kontinuirana ishrana azotom gajenih kultura u toku cele vegetacije. Bakterije iz ovog roda se naseljavaju na biljci i na taj način stupajući u specifične odnose sa usevom pomažu pri ishrani azotom. Na ovaj način biljkama se obezbeđuje 40-70 kg/ha čistog azota koji je direktno na korenovom sistemu biljke i na taj način ga biljka potpuno iskoristi.

Ovo je najprirodniji mogući način ishrane biljaka tokom vegetacije koji garantuje da biljka ni u jednoj fazi vegetacije neće ostati bez preko potrebnog azota. Nitrogenius se može kao i Biofor Active primeniti kako u pšenici tako i u svim prolećnim usevima. Na nešto lošijim zemljištima i kod biljaka koje imaju veće potrebe za fosforom preporučujemo Biofor BioP.

BioP u psenici

BioP kao preparat koji je za svoju inovantnost i kvalitet nagrađivan od evropskih institucija je rešenje za ishranu biljaka fosforom iz kompanije Biofor System. Preporuka za ovaj preparat je pre svega na biljkama čiji metabolizam zahteva veće količine fosfora u toku vegetacije kao što su kukuruz i šećerna repa, koje često u prolećnom periodu taj nedostatak fosfora manifestuju pojavom ljubičasto crvene boje na listovima. Taj simptom koji ste verovatno primetili, naročito u prolećnim mesecima, nam govori da postoji problem u usvajanju fosfora od strane biljke i da biljka pati zbog slabije ishrane fosforom.

Taj problem se može rešiti preventivnom primenom preparata BioP ili, ako se problem već pojavio, primenom u prvom herbicidnom tretmanu ovih useva. Osim toga preparat BioP predstavlja najbolje, a može se kazati i jedino rešenje da se doda fosfor u već zasnovanom usevu lucerke u toku vegetacije, na taj način što će se lucerka tretirati posle sklanjanja prvog otkosa sa parcele. Znači posle sklanjanja pokošene lucerke u vreme kada se lucerište tretira insekticidom, zajedno sa insekticidom treba dodati BioP i to u dozi od 3 lit/ha. Na teškim i zabarenim zemljištima preparat BioP predstavlja veoma dobro rešenje pošto ima uticaj na popravku strukture ovih zemljišta, a u zemljištima sa kiselom reakcijom predstavlja jedino rešenje za ishranu biljaka fosforom.

Pošto nam sledi još jedan veoma bitan posao u prolećnim danima, kompanija Biofor System preporučuje da spremni dočekamo setvu prolećnih useva i da svom semenu primenom preporučenih Biofor preparata damo prednost u početnom razvoju gajene biljke. Biofor preporučuje da svoje seme tretirate preparatima BioGnezdo ili BioforSoya.

BioGnezdo je preparat koji se nanosi na seme biljke pre samog procesa setve, na jednostavan način tako što pri tretiranju semena fungicidom ili insekticidom dodajemo i BioGnezdo u dozi 0,250 litara na hektarsku dozu semena i tako dajemo početnu prednost mladoj biljci u prvim fazama razvoja. Zahvaljujući preparatu BioGnezdo u semenu, odmah posle setve, dolazi do pokretanja procesa koji izazivaju klijanje i nicanje mlade biljke.

Preparat zahvaljujući svom sastavu dovodi do bržeg razvoja mlade klice i korenovog sistema koji počinje da hrani mladu biljku i daje joj prednost u početnim fazama razvoja. U ovoj fazi je bitno da mlada biljka na vreme formira sve potrebne organe i počne da se kvalitetno hrani i usvaja hranjive materije iz zemljišta. BioGnezdo će učiniti da se naša parcela razlikuje od ostalih u ataru po ujednačenom razvoju biljaka i optimalnom sklopu, što je preduslov za dobre i održive prinose.

Kod soje umesto BioGnezdo koristimo dobro poznat preparat Biofor Soya ili njegovu tečnu varijantu Biofor Soya Liquid u količini od 0,5 litara na 50 kg semena. Na ovaj način ćemo dobiti biljku soje sa optimalno razvijenim korenovim sistemom sa velikim brojem kvržica, koje su siguran izvor azota za razvoj biljke.

Preporučujemo: Setva kukuruza – Da li se opredeliti za ranu setvu?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede