Savet pred setvu pšenice: Izbegavati plodored kukuruz-pšenica

psenica posejana 10

Proizvođači koji će pšenicu sejati nakon kukuruza treba ovo da znaju. 

Ukoliko ste u usevima kukuruza ove godine registrovali crvenilo biljaka, bilo bi dobro da na toj njivi ne sejete pšenicu. To je važno kako biste sprečili larve cikade da neometano nastavljaju svoj razvoj na korenu pšenice. Cikade prenose fitoplazmu koja je uzročnik crvenila kukuruza.

Pravilan odabir parcele za setvu pšenice

Na području Srbije, setva pšenice se očekuje u narednom periodu.

Iako nedostatak padavina onemogućava kvalitetnu pripremu zemljišta i trenutno odlaže setvu pšenice, u ovom periodu je veoma važno napraviti pravilan odabir parcele za setvu pšenice kako bi se sprečila pojava crvenila kukuruza u narednoj sezoni.

U vizuelnim pregledima useva kukuruza tokom ove proizvodne godine, registrovano je prisustvo simptoma crvenila kukuruza na mnogim lokalitetima, navode zaštitari bilja Prognozno-izveštajne službe (PIS).

Bolest crvenilo kukuruza prouzrokuje stolbur fitoplazma. Simptomi oboljenja ispoljavaju se u vidu crvenila na listu, centralnom nervu i stablu kukuruza. Na klipu dolazi do različitih deformacija i poremećaja u sazrevanju. U odmaklim fazama razvoja bolesti dolazi do potpunog sušenja biljaka.

Stolbur fitoplazma se prenosi pomoću cikade Reptalus panzeri.

Ova cikada ima jednu generaciju godišnje.

Prezimljava u trećem stadijumu larve na korenu pšenice. Na proleće larve prolaze kroz četvrti i peti razvojni stadijum, a odrasle jedinke se pojavljuju u junu i odlaze na kukuruz.

Sve do kraja jula hrane se floemskim sokovima na biljkama kukuruza.

Ženke polažu jaja oko korena kukuruza na kome se hrane larve.

Ukoliko se posle kukuruza kao naredni usev poseje pšenica, larve neometano nastavljaju svoj razvoj na korenu pšenice, podsećaju iz PIS-a.

PREPORUKA:

Na svim lokalitetima gde su se tokom ove sezone registrovale biljke kukuruza sa simptomima crvenila, preporučuje se, kao najznačajnija mera, izbegavanje dvopoljnog plodoreda kukuruz-pšenica, odnosno uvođenje neke druge kulture između kukuruza i pšenice, preporuka je PIS-a.

Na ovaj način može se smanjiti brojnost cikada i umanjiti mogućnost pojave crvenila kukuruza u narednoj sezoni.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede