Možemo li sprečiti pojavu crvenila u usevima kukuruza?

crvenilo kukuruza PIS

U usevima kukuruza u toku leta često uočavamo biljke koje su crvene boje. Najpre pocrvene listovi, pa stablo i klipovi. Reč je o crvenilu.

Crvenilo kukuruza je prvi put opisano u Srbiji 1957. godine, a ponovo je registrovano počev od 2002. do danas.

Simptomi crvenila kukuruza

Prvi simptomi crvenila javljaju se krajem jula. Najpre pocrveni glavni nerv listova iznad klipa, pa se crvena boja proširi i na ostatak lista, rukavac, stablo i na kraju pocrveni cela biljka i osuši se.

Klip kod obolelih biljaka je uvek špicast i savitljiv, zrna su sitnija i često štura i klimava. Crvene zaražene biljke se na parceli javljaju pojedinačno i nepravilno su raspoređene po parceli.

Zašto biljke kukuruza pocrvene?

Crvenilo kukuruza je bakterijsko oboljenje prouzrokovano fitoplazmomCandidatus Phytoplasma solani“, koje se sa biljke na biljku prenosi putem vektora, a to je cikada, mali insekt.

Za ovu bolest do sada nije pronađen lek i zaražene biljke uvek propadaju.

Šta su fitoplazme?

Fitoplazme predstavljaju prokariotske organizme, bakterije, obligatne parazite biljaka koje odlikuje odsustvo ćelijskog zida.

Žive i hrane se u floemskim sudovima biljaka, a u stanju su i da prežive unutar životinjskog organizma, najčešće iz klase insekata, što je jedinstveno za ovu grupu bakterija. 

Osim kukuruza, ova vrsta fitoplazme koja napada kukuruz, napada i mnoge druge biljne vrste: duvan, pšenicu, krompir, paradajz, papriku, patlidžan, mrkvu, celer, grašak, vinovu lozu… Nisu zaštićene ni korovske biljke: divlji sirak, poponac, kopriva i tatula.

Vektor fitoplazme je cikada

Cikada Reptalus panzeri je vektor stolbur fitoplazme koja uzrokuje crvenilo kukuruza. Ima jednu generaciju godišnje i prezimljava u stadijumu larve na korenu pšenice. Nakon zimske hibernacije otpočinje ishrana larvi na korenu pšenice i divljeg sirka.  

U junu mesecu dolazi do ekolzije imaga i promene biljke domaćina („host shift“), pri čemu adulti prelaze sa useva pšenice na biljke kukuruza, podseća Melita Dejanović iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

U usevu kukuruza adulti se hrane floemskim sokovima i ukoliko su zaraženi prenose stolbur fitoplazmu na biljke kukuruza.

Ženke cikade polažu jaja na koren kukuruza tokom avgusta meseca.

Nakon piljenja, larve počinju ishranu na korenu kukuruza, a ukoliko se posle kukuruza poseje pšenica, larve neometano nastavljaju svoj razvoj.

Kako zaštiti kukuruz? 

U borbi protiv ove štetočine ne preporučuje se primena insekticida. 

Najznačajnija mera borbe je izbegavanje setve pšenice nakon kukuruza čime se prekida razvoj cikade i znatno smanjuje populacija insekta u narednoj godini.

Foto: PIS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede