Pšenica u srednjem Banatu posejana na 80 odsto planiranih površina

setva pšenice

Pšenica koja je ponikla nalazi se u fazi dva i tri lista. Setva na velikom delu planiranih površina završena u oktobru.

Ove jeseni u regionu srednjeg Banata planirano je da se poseje oko 53.000 hektara pšenice, što su uobičajene površine u poslednjih nekoliko godina.

Zastupljenost strnina u strukturi setve je veoma poželjna jer su upravo one, pre svega pšenica kao dominantna strnina, dobar predusev za većinu ratarskih useva.

Za proizvođače pšenice prethodne dve godine bile su izuzetno nepovoljne. Ova konstatacija se pre svega odnosi na nedostatak padavina u oktobru i nedovoljno vlage za nicanje useva, ističe Zorica Rajačić, savetodavac PSS Zrenjanin.

„Poučeni iskustvima iz prethodnih godina, kada smo imali kasno nicanje pšenice, zatim veliki deficit jesenjih padavina, ali i zimskih, tokom ove godine mnogi proizvođači nisu ni planirali ranu setvu pre optimalnog roka. Pripreme su počele na vreme. Prve pšenice su i posejane na samom početku optimalnog roka i te pšenice su ponikle, kao i pšenice koje su posejane polovinom oktobra“, kaže Rajačić.

Paorima setva pšenice bila prioritet

Kiša koja je padala čitavog oktobra, prekidala je radove, pripremu, pa i setvu pšenice.

Na nekim parcelama pšenica je ponikla, a na drugim setva se obavljala između dve kiše. Bilo je pogodnih dana za setvu i to su poljoprivrednici iskoristili. Svima je priritet bila setva, kako bi se što veće površine posejale do kraja oktobra.

Setva se polako privodi kraju. Zemljište je dovoljno vlažno i ako bude još toplijih dana pšenica će brzo nići.

„Dosta se sada polemiše dokle smo stigli sa setvom i da izlazimo iz optimalnog roka. Mi kalendarski jesmo izašli iz optimalnog roka, ali uslovi za setvu su i dalje povoljni. Sada je već izvesno da je veliki deo površina, nekih 80 posto, posejano do kraja oktobra. To je dobro i povoljno. Setva se nastavlja i tokom novembra, a uslovi za nicanje su dobri“, dodaje naša sagovornica.

Pregledati ponikle useve pšenice

Pšenica koja je ponikla nalazi se u fazi dva i tri lista.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje pregled parcela na kojima je došlo do nicanja useva, na prisustvo lisnih vaši i cikada. Važno je važno na vreme uočiti prisustvo lisnih vaši i cikada koje pored direktnih šteta mogu biti i prenosioci fitopatogenih virusa.

Rajačić savetuje da proizvođači prate preporuke Prognozno-izveštajne službe o pragu štetnosti i insekticidnim tretmanima.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede