Zašto je važna N-min metoda i kada uraditi analize?

N min metoda

N-min metoda se koristi za utvđivanje sadržaja lakopristupačnog nitratnog azota u zemljištu. Kada i sa koje dubine uzeti uzorak za analizu?

Rezultati analize zemljišta ovom metodom su uslov za adekvatnu preporuku za đubrenje azotnim đubrivima određene parcele. Ovo je važno jer đubrenje potrebnim količinama đubriva za datu parcelu donosi uštedu u proizvodnji i maksimalne prinose uz minimalna ulaganja. Đubrenje neadekvatnim količinama đubriva može dovesti do pothranjenosti ili prehranjenosti useva.

Osim toga, treba imati na umu da pravilnim đubrenjem smanjujemo negativan uticaj na poljoprivredno zemljište. U slučaju rasturanja više đubriva nego što je potrebno javlja se i potencijalna opasnost od ispiranja nitrata u podzemne i površinske vode. Očuvanje zemljišta i zaštita životne sredine mora biti prioritet svakog od nas.

prihrana psenice njiva

N-min metoda za analizu zemljišta pre đubrenja

N-min metodom određujemo sadržaj mineralnog azota u zemljištu (nitratni + amonijačni). Najpre treba uzeti uzorak zemljišta.

Kada uzeti uzorak zemljišta za N-min metodu ?

Postupak uzimanja uzorka treba uraditi 7-10 dana pre prve prihrane.

Prosečan i pojedinačni uzorak

Najveća površina parcele sa koje se uzima jedan prosečan uzorak zavisi od toga koliko je parcela ujednačena po plodnosti, nadmorskoj visini, nagibu i boji. Na ujednačenoj parceli najveća površina iznosi 15 do 20 ha (26,1 do 34,8 kj), a na neujednačenoj parceli 5 do 10 ha (8,7 do 17.4 kj). Neujednačenu parcelu treba podeliti na dva ili više tipičnih delova, pa na svakom od tih delova treba uzeti jedan prosečan uzorak. Tako se na parceli sa neujednačenom nadmorskom visinom jedan prosečan uzorak uzima iz depresije, a drugi prosečan uzorak sa uzvišenja.

Jedan prosečan uzorak treba da se sastoji od 15 do 25 pojedinačnih uzoraka, odnosno uboda sondom, koji su ravnomerno raspoređeni po čitavoj parceli. Pošto je  ručno uzorkovanje zemljišta veoma naporan posao, može se uzeti i manji broj pojedinačnih uzoraka, ali on ne bi smeo da bude manji od pet.

Masa prosečnog uzorka treba da je oko 5oo grama.

Sa koje dubine uzeti uzorak?

Specijalnom sondom uzorke za N-min metodu uzeti do propisane dubine, po slojevima od 30 centimetara.

  • Kod jarog ječma i povrća uzorci se uzimaju sa dubine 0 do 30 cm i 30 cm do 60 cm.
  • Kod ozimog ječma, ozime pšenice, uljane repice i soje uzorci se uzimaju sa dubine 0 do 30 cm,  30 do 60 cm i 60 do 90 cm.
  • Kod kukuruza, šećerne repe i suncokreta uzorci se uzimaju sa dubine 0 do 30 cm, 30 do 60 cm, 60 do 90 cm i 90 do 120 cm.

Uzorke što pre dostaviti na analizu, najbolje istog dana. Ukoliko to nije moguće, možemo ih čuvati na temperaturi do 4 ºC, najduže sedam dana.

Prihranu ozime pšenice obaviti nakon dobijanja rezultata analize i upoznavanja sa količinom lakopristupačnog azota u zemljištu. Preporuka je da se prihranjivanje uradi iz dva puta i to februara 60% u prvoj prihrani i ostatak potrebnog đubriva u martu.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede