Malešević: Retka bolest pšenice žuta rđa širi se kao požar u Srbiji

psenica mlada zelena

Pšenicu na njivama u Srbiji zahvatila je retka bolest žuta rđa koja se „širi kao požar“ uz već vidljivu štetu, rekao je danas stručnjak za tu poljoprivrednu kulturu Miroslav Malešević.

On je za Betu rekao da se ta bolest gljivica koja uništava lisnu masu retko pojavljuje u Srbiji, a da je karakteristična za mediteranske zemlje. Razvija se u uslovima naglih prolećnih oscilacija temperatura, praćenih kišom i snegom.

„Žuta rđa se širi neverovatnom brzinom, kao požar i za dva-tri dana može da napadne usev na celoj njivi. Poslednji put se u Srbiji pojavila 2014. kada je napravila značajnu štetu“, rekao je Malešević.

Dodao je da nijedna vrsta pšenice u Srbiji, a ni u Evropi nije otporna na tu bolest. Naročito je opasna za pšenicu koja nije dobro prihranjena ili nije deklarisana, već su njive zasejane neproverenim semenom. On je rekao da može da se proceni kolika će biti šteta, ali da još „nije sve izgubljeno“ ako se pšenica odmah tretira sredstvima za zaštitu. Mada njihova efikasnost nije ista, postoje preparati s visokim stepenom suzbijanja te bolesti.

Nauka se, kako je rekao, ne bavi proizvodnjom sorte pšenice koja bi bila otporna na tu bolest jer se retko pojavljuje i istraživanje ne bi imalo komercijalne efekte.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika u Srbiji Jovica Jakšić rekao je da se žuta rđa širi „neverovatnom brzinom“ i da pšenica danas izgleda dobro, a sutradan već požuti.

Poljoprirednici u Srbiji su zbog takođe gljivičnog oboljenja, „mrežaste lisne pegavosti ječma“, koje uništava lisnu masu i onemogućava fotosintezu i ishranu biljaka, već preorali pojedine njive zasejane ječmom jer je uništen 100 odsto. Malešević je rekao da je ječam trebalo preventivno zaštititi još jesenas od „lisne pegavosti“ i vaši.

Izvor: Beta

Plodoredom u borbi protiv korova

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede