Kompanija Sunoco predstavila najnovije trendove u proizvodnji šećerne repe

secerna repa trap

Kompanija Sunoco u septembru proizvođačima ponudila cenu od 47 evra po toni čiste šećerne repe, bonus, avans, polovinu gratis semena 

Kompanija Sunoko, članica MK Group, ove godine proizvešće više od 200.000 tona šećera u svoja tri prerađivačka centra. Iako su analize u avgustu upućivale na rekordnu godinu u pogledu prinosa šećera po hektaru, situacija sa gumoznim korenom šećerne repe u Banatu i Sremu ove godine rezultiraće prosečnim petogodišnjim prinosom. Zahvaljujući šećeranama u Vrbasu, Pećincima i Kovačici, Sunoko će i ove godine podmiriti sve potrebe domaćeg tržišta za šećerom, dok će jedan deo izvoziti.

„Sunoko nastavlja da predvodi industriju šećera u regionu, a poslovna strategija naše kompanije je da se u budućem periodu razvijamo i kao neto izvoznik u širem regionu, posebno u zapadnoj Evropi. Kraljica polja ove godine posejana je na znatno većoj površini i uprkos svim izazovima sa kojima smo se susreli, proizvešćemo 60.000 tona šećera više nego prošle godine. Ovaj pozitivan trend rezultat je naše dugogodišnje partnerske saradnje sa primarnim proizvođačima, mera Vlade Republike Srbije, ali i podrške koju Sunoko obezbeđuje proizvođačima”, izjavio je Slobodan Košutić, direktor kompanije Sunoko.

Kao najveći proizvođač šećera u regionu, kompanija je u hotelu Sheraton u Novom Sadu tradicionalno ugostila oko 250 partnera koji su imali prilike da čuju reč stručnjaka iz oblasti zaštite šećerne repe i mineralne ishrane, ali i najnovije trendove o izazovima proizvodnje šećerne repe u uslovima klimatskih promena, problemima u preradi, zaštiti šećerne repe i novim mogućnostima za suzbijanje korova. Ovogodišnji fokus Istraživačko-razvojnog centra kompanije Sunoko bio je na rešavanju problema gumoznog korena šećerne repe, sa kojima su se proizvođači šećerne repe ove godine susreli, što je ostavilo posledice na prinos.

„Istraživačko-razvojni centar Sunoka kontinuirano se bavi temama zaštite i ishrane useva šećerne repe, u cilju unapređenja prinosa uz optimizaciju troškova i brigu o zemljištu sa ekološkog aspekta. Pratimo svetske trendove i ove godine smo u našoj analitičkoj laboratoriji za ispitivanje uzoraka zemljišta i lista prvi put analizirali uzorke lista na sadržaj makro i mikroelemenata. Kako je sve više ograničen izbor aktivnih materija koje su dozvoljene u zaštiti od korova, radimo i na ispitivanju novih koncepata zaštite“, istakao je Saša Rajačić, direktor Istraživačko-razvojnog centra.

Saradnja Sunoca i proizvođača

Podsećanja radi, Sunoko je u septembru izašao sa uslovima ugovaranja proizvodnje šećerne repe za 2024. godinu. Kompanija je proizvođačima, uz ponuđenu cenu od 47 evra po toni čiste šećerne repe, obezbedila i bonus na ostvarenu digestiju koja je veća od digestije Sunoka, polovinu gratis semena, kao i avans od 600 evra po hektaru. Istraživačko-razvojni centar i sirovinski sektor kompanije tradicionalno pružaju podršku u domenu stručne i savetodavne pomoći proizvođačima, sa ciljem ostvarivanja veće produktivnosti i kvaliteta repe uz smanjenje troškova proizvodnje, dok Sunoko obezbeđuje kvalitetne repromaterijale po najpovoljnijim uslovima.

Preporučujemo: Problemi tokom vađenja šećerne repe na terenu srednjeg Banata – gumoza, trulež, defolijacija

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede