Dobra poljoprivredna praksa za ublažavanje uticaja prirodnih nepogoda

soja jul

Brošure o dobrim praksama i tehnologijama u proizvodnji kukuruza i soje u cilju ublažavanja dejstva prirodnih nepogoda.

Dobra poljoprivredna praksa u cilju ublažavanja uticaja prirodnih nepogoda
Kao rezultat zajedničkog rada Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) nastale su brošure “Dobre poljoprivredne prakse i tehnologije za ublažavanje dejstva prirodnih nepogoda u proizvodnji kukuruza u Srbiji“ i “Dobre poljoprivredne prakse i tehnologije za ublažavanje dejstva prirodnih nepogoda u proizvodnji soje u Srbiji“.

Prirodne nepogode, kao što su poplave, suše i olujni vetrovi, postepeno se povećavaju poslednjih nekoliko godina.

Sa klimatskim promenama, očekuje se da će ove nepogode biti sve češće i izraženije.

Imajući u vidu da je poljoprivreda jedan od sektora koji najviše zavise od klime i u želji da se poveća njena otpornost na uticaj prirodnih nepogoda, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uputilo je inicijativu za saradnju Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) u izradi brošura o dobrim praksama i tehnologijama u proizvodnji kukuruza i soje, kao najosetljivijim ratarskim kulturama, u cilju ublažavanja dejstva prirodnih nepogoda.

Kroz radionice, FAO i srpski stručnjaci zajedno su razmotrili trenutna saznanja o uticaju prirodnih nepogoda na proizvodnju kukuruza i soje u Srbiji i identifikovali dobre prakse i inovativne tehnologije koje mogu pomoći u njegovom smanjenju.

Ove brošure su deo FAO projekta “Enhancement of Disaster Risk Reduction and Management (DRRM) Capacities and Mainstreaming Climate Change Adaptation (CCA) Practices into the Agricultural Sector in the Western Balkans“. Iste se mogu naći na web stranicama Ministarstva i FAO.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede