Predsetveno đubrenje kukuruza – Preporučene količine

setvospremacc

Za predsetveno đubrenje izbor vrste đubriva zavisiće od đubriva koja su korišćena u osnovnom đubrenju kukuruza.

Đubrenje kukuruza pred setvu vrlo je važno jer se njime obezbeđuju biljna hrana potrebna kukuruzu u vreme njegovog klijanja i nicanja.

Ovo se đubrenje obavlja pred setvu ili zajedno sa setvom kukuruza – startno, podseća Violeta Veličković dipl. inž. poljoprivrede PSSS Beograd. Unošenje đubriva u predsetvenom đubrenju može se prema tome obaviti tanjiranjem, setvospremačem ili pri samoj setvi.

Primenom đubriva u ovoj fazi dodaju se đubriva na dubinu setvenog sloja gde će se sejati seme i obezbeđuju se hranljive materije za početni rast i razvoj biljaka kukuruza. Preporučena količina đubriva je:

  • azot (N) 120-150 kg/ha
  • fosfor (P2O5) 60-80 kg/ha i
  • kalijum (K2O) 60-80 kg/ha

Predsetveno đubrenje zavisi od osnovnog đubrenja

Izbor vrste đubriva koja se mogu koristiti u predsetvenom đubrenju zavisiće od đubriva koja su korišćena u osnovnom đubrenju kukuruza. U osnovnom đubrenju se najčešće koriste mineralna đubriva sa niskim sadržajem azota i povišenim sadržajem fosfora i kalijuma (NPK 8-24-16) u zavisnosti o hemijske analize zemljišta.

Ako su u osnovnom đubrenju primenjene 2/3 količina potrebnih kukuruzu za normalan rast i razvoj, onda se pred setvu primenjuje đubrivo koje ima podjednak odnos azota, fosfora i kalijuma kao što je to NPK 15-15-15. Ukoliko je u osnovnom đubrenju primenjena ukupna količina fosfora i kalijuma potrebnog za ishranu kukuruza, onda se u predsetvenom ili startnom đubrenju primenjuje samo neko od pojedinačnih azotnih đubriva. Za tu namenu su na raspolaganju azotna đubriva UREA, KAN ili AN, savetuje Veličković iz PSSS.

Preporučujemo: Setva kukuruza

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede