Savet više: Urea i normiranje u ishrani goveda u 4 koraka

urea u ishrani goveda

Urea u ishrani goveda se daje sa kukuruzom, ječmom, rezancima šećerne repe i dr. Ne sme da se daje sa hranivima koji prirodno sadrže enzim ureazu (sirova soja) jer može doći do intoksikacije.

Mikroorganizmi koji nastanjuju predželuce preživara, u stanju su da za sintezu sopstvenih proteina koriste neproteinski azot – NPN. Danas je NPN široko prihvaćen kao relativno jednostavan postupak za pojeftinjenje proizvodnje, ističe Marko Veljković, savetodavac PSSS.

Urea u ishrani goveda

Najčešće se koristi urea (karbamid). Razlog za to je njena srazmerno pristupačna cena, kao i jednostavnost pri rukovanju i uključivanju u obroke preživara. Urea se pod dejstvom ureaze mirkoflore u buragu veoma brzo razlaže do amonijaka i ugljen dioksida. Amonijak koji se oslobađa može da bude apsorbovan kroz zidove buraga a zatim da dospe u krv.

Prilikom početnog eksperimentisanja sa ureom, zbog neadekvatnog doziranja i davanja, bilo je slučajeva ozbiljnih intoksikacija, pa i uginjavanja životinja. Danas je to postala praktična mera.

S obzirom da se ona vrlo brzo razgrađuje u buragu, veliki broj istraživača je ispitivao mogućnost njene zamene drugim NPN jedinjenjima, međutim, i pored pomenutih istraživanja, nije otkriveno jedinjenje koje se uspešnije može koristiti, posebno kad se uzme činjenica da ona ima najveći udeo azota (42-46%).

krave holstajn

Normiranje uree u ishrani krava

Korišćenje uree dovodi do smanjenja troškova ishrane kod svih vrsta i kategorija preživara. Opšte je prihvaćeno i uobičajeno, navodi Veljković, da se urea u obroke za ishranu preživara uključuje u sledećim količinama:

  • tako da zamenjuje do 25-30% ukupnih potreba proteina u obroku
  • do 1% u kompletnim proteinskim smešama
  • do 5% u dopunskim proteinskim smešama koncentrata
  • do 20 g na svakih 100 kg telesne mase.

Veljković objašnjava i koje osnovne uslove treba obezbediti:

  1. da se obezbedi dovoljno lako dostupnih ugljenih hidrata kao izvor energije
  2. da se onemogući prebrza razgradnja uree i oslobađanje amonijaka, primenom određenih postupaka obrade ili načinom hranjenja
  3. da se omogući populaciji mikroorganizama u buragu da se prilagode na upotrebu uree.

Korišćenje uree i drugih NPN jedinjenja ograničeno je potrebama mirkoorganizama jer samo oni mogu da iz neorganskog N formiraju kvalitetan mikrobijalni protein. Ureu je najbolje davati sa kukuruzom, ječmom, rezancima šećerne repe i dr.

Takođe treba ureu davati kao fino mlevenu, potopljenu u vodi, vezano za neko ugljenohidratno hranivo. Pored toga, urea ne sme da se daje sa hranivima koji prirodno sadrže enzim ureazu (sirova soja) jer može doći do intoksikacije, naglašava savetodavac Veljković.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede