Branislavu Gulanu uručena nagrada ,,Darodavnica’’ za knjigu godine

nova knjiga Gulan

Branislav Gulan autor knjige godine u ovoj oblasti ,,Ruralne sredine u Srbiji – Spasavanje sela i države’’.

Na svečanosti održanoj u Grockoj autoru je uručena nagrada ,,DARODAVNICA’’.

To je najviše priznanje Društva za narodno prosvećivanje SVETIONIK iz Kragujevca za autorski rad na IV festivalu književnog stvaralaštva na selu i o selu u Republici Srbiji pod nazivom ,,Moje selo u pričama i pesmama za 2019. godinu’’, održanom u Grockoj.

Branislav Gulan je dugogodišnji novinar, publicista, književnik član Naučnog društva ekonomista Srbije, Nacionalnog tima ze preporod sela Srbije i Mreže za ruralni razvoj EU u Srbiji.

Branislav Gulan 2019 godine

Tema koju je obradio u knjizi „Ruralne sredine u Srbiji — Spasavanje sela i države — nova razvojna filozofija“ pojavlјuje se u javnosti nakon blizu pet decenija njegovog ličnog istraživanja ove oblasti.

  • Slučaj je hteo da se to poklapa i sa pet decenija mog novinarskog, publicističko-istraživačkog rada u ovoj oblasti. Država je posle sedam decenija uništavanja zadrugarstva i zapostavlјanja sela konačno shvatila da je došlo vreme da se i ovom problemu ukaže dužna pažnja. Ne zbog tih oblasti, već zbog sebe same, odnosno vladanja u vremenu koje dolazi. Jer, stanje je takvo da će od 4.700 sela u Srbiji čak 1.200 nestati za deceniju i po. Ostaće samo spomenici selima, ako bude imao ko da ih sagradi – kazao je Gulan osvrćući se na ovo dragoceno štivo za koje je dobio nagradu.

Autoru knjige nagradu je uručio akademik Radenko Krulj, član žirija.

Na konkrusu za najbolja književna ostvarenja o selu u Republici Srbiji učestovalo je 86 autora sa oko 150 autorskih radova, naglasio je direktor festivala ,,Moje selo u pričama i pesmama’’ dr Milutin Matić.

Više o nagrađenoj knjizi Branislava Gulana pročitajte OVDE.

Preporučujemo Vam i tekst Branislava Gulana „Sa selima nestaje i Srbija“ 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede