Zeleno uvenuće paprike može dovesti do značajnijeg gubitka roda

Zeleno uvenuce paprike
Na pojedinim parcelama pod paprikom i u plastenicima došlo je do pojave zelenog uvenuća (Verticilium albo-atrum) opasnog parazita, upozorili su zaštitari bilja PSSS.

Ako se njegova pojava ne drži pod kontrolom može doći do značajnijeg propadanja roda.
 
Do pojačane pojave je došlo jer nisu preduzete sve mere zaštite u proizvodnji rasada, a nije takođe ispoštovan ni plodored, navodi savetodavac Mica Stajić, diplomirani inženjer zaštite bilja Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije.
 
Zeleno uvenuce paprike 2
Zeleno uvenuće paprike Foto: PIS

Šta preduzeti?

Ono što je neophodno preduzeti u ovom trenutku je da se sa parcela uklone sve zahvaćene biljke ovom bolešću, prilikom čupanja ne tresti zaraženu zemlju već sa njom ukloniti biljku što dalje od zasada ili plastenika i uništiti je.
 
Nakon toga zaliti papriku preparatima na bazi aktivne materije: PROPAMOKARB-HIDROHLORIDA (Previcur 607 SL, Previcur energy, Balb).
 
Za zalivanje paprike u cilju zaustavljanja razvića gljive mogu se koristiti preparati na bazi bakra: iz bakar-oksihlorida Fungochem SC –bakar iz bakarhidroksida – u koncentraciji 0,4-0,6 kg/ha, Bakarni oksihlorid-50 – bakar – 0,5-0,75 % i drugi preparati na bazi bakra, savetuje Stajić.
 
Primenom ovih preparata neće se sprečiti infekcija, već samo zaustaviti razviće gljive dok traje delovanje aktivne materije preparata. Po njegovom razlaganju gljva nastavlja da se razvija.
 
Foto: PIS
 
 
Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede