Proizvodnja rotkvice u plastenicima

rotkvica 2

Rotkvica je biljka dugog dana, niče na temperaturama 2-3 ˚C, ali je optimalna temperatura oko 22 ˚C.

Koren najbolje raste pri temperaturama 16-18 ˚C. Potrebna joj je vlažnost zemljišta od oko 80 % PVK za optimalan rast i razvoj. Najbolje uspeva na lakim do srednje teškim zemljištima. Ima kratku vegetaciju, samim tim i iznosi malo hraniva iz zemljišta. Prinosom od 10 t/ha iznosi samo 25 kg N, 8 kg P, 45 kg K i 3 kg Mg. Optimalno se đubri sa 60-80 g/m² N.

Proizvodnja rotkvice

Najčešće se proizvodi kao prolećni ili jesenji usev, mada se može proizvoditi kontinuirano zbog kratke vegetacije. Može se fajiti kao glavna kultura, pretkultura, naknadna ili mešana kultura. Može se gajiti na zemljištu, na stolovima ili u kontejnerima.

Gajenjem u zaštićenom prostoru dobija se do 30 dana ranija proizvodnja. U zaštićenom prostoru se gaje sorte ranije vegetacije (do 45 dana), uz obaveznu sukceksivnu setvu i održavanje nešto niže temperature (12-14 ˚C danju i 4-6 ˚C noću).

Setva, navodnjavanje, đubrenje

Seje se u dobro pripremljeno zemljište u pantljike od po 20 redova. Rastojanje između pantljika je 50 cm, između redova 15 cm, a između biljaka u redu 5 cm. Seje se plitko na dubinu od 2 cm, sa 3-4 g semena po m².

Za uspešnu proizvodnju neophodno je zalivanje. Zalivna norma zavisi od vremena proizvodnje. Ako se radi o zimskoj proizvodnji, neophodna su 2 dobra zalivanja sa prosečno 20 l/m² vode. Ako je u pitanju prolećna proizvodnja zaliva se na svakih 7 dana sa po 15 l/m² vode.

Takođe je neophodno i đubrenje, pa se pri proizvodnji u zemljište unosi 50 g/m² N, 100 g/m² P, 120 g/m² K i 50 g/m² Mg. Da bi se postigli visoki prinosi, neophodno je 1-2 prihranjivanja sa 50 g/m² N.

Rotkvica se bere četiri puta u dve nedelje, daje prosečne prinose od oko 4 kg/m² korena.

Ne može se čuvati duže od jednog dana.

Autor: Vladica Gavrilović

psss.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede